سحر لشکری: این یک سالی که به لطف مهمان ناخوانده (کرونا) همگی خونهنشین شدیم کمتر از روال قبل به دفتر نشریه رفت و آمد میکنم هفته پیش که نسخه کاغذی یکی از نشریات به دستم نرسید و در تلاش بودم که از جایی آن را تهیه کنم، هرچه فکر کردم، دکه روزنامهفروشی در نزدیکی محل زندگی خودم پیدا نکردم و تنها دکهای در سطح شهر به فکرم آمد دکهی روبروی مخابرات، خیابان شریعتی بود. مسافت زیادی پیاده آمدم تا به این دکه رسیدم و بسیار متاثر شدم چون حجم نشریاتی که روی پیشخوان آن بود، کم و محدود بود و متقاضی کم.
در طول راه که میآمدم به این فکر بودم، زمان زیادی از آن روزهایی که نشریات و مطبوعات گل سر سبد خرید افراد بودند، نگذشته. دکه های مطبوعاتی رونق داشتند اما امروزه بیرحمی فضای مجازی باعث شده یکی پس از دیگری تعطیل شوند، تا جایی که اکنون تعداد دکههای مطبوعاتی شهر به تعداد انگشتان یک دست هم نمیرسد؛ زمان زیادی نیست وقتی کارمندان در محل کار، اول روزنامهی روز را مطالعه میکردند. علاقمندان به رسد اخبار برخیها صبحها به امید خرید نشریهی چاپ روز به سطح شهر میآمدند، اما اکنون دیگر سر چهارراهها روزنامه فروشی نیست.
کارمان از رونق افتاده
یکی از دکهدارانی که چندین سال دکه داشته میگوید: قبلا کارمان رونق داشت ولی اکنون مردم روزنامه نمیخرند چون اخبار و صفحات نشریات در فضای مجازی در گوشیها جابجا میشوند. وی که دل خوشی از دکهداری ندارد، میگوید: نمیدانیم چطور امرار معاش کنیم. متاسفانه فرهنگ ما به سمتی پیش رفته که خواندن روزنامه کم شده و فروش دکهداران پایین آمده. وقتی با او صحبت کردم؛ میگفت: کجای کاری! در این دوران جنجالآمیز کرونایی همان چندتایی دکه که روزنامه نه، تنقلات میفروختند هم تعطیل کردند.
کانکس مطبوعاتی مدرن، مشکل را حل میکند
چقدر خوب میشد اگر در هر محلهای یک دکه روزنامهفروشی وجود داشت. علاوه بر ایجاد شغل به بالارفتن سرانه مطالعه هم کمک میشد، البته این را هم نمیتوان نادیده گرفت که با وجود توسعه و گسترش تکنولوژی و شبکههای اجتماعی دیگر افراد کمتر به مطالعه نسخههای چاپی روزنامه و یا مجله میپردازند اما ایده کانکس مطبوعاتی مدرن میتواند در زمینه مطالعه افراد ایجاد تحول کند. این سازه پیشساخته بیشتر با هدف فروش روزنامه مجلات و سایر محصولات فرهنگی در نقاطی از شهر ایجاد گردد که البته میتواند کاربردهای دیگری هم داشته باشد این مساله یک حقیقت انکارناپذیر است که در این عصر و روزگار، اینترنت به گونهای با زندگیهای همه ما عجین شده است که هر نوع اطلاعاتی را در عرض چند لحظه کوتاه میتوانیم دریافت نماییم.
این کانکسهای مطبوعاتی میتوانند خدمات فرهنگی هم به افراد ارائه دهند که شرایط مطالعه برای مردم راحتتر و در دسترستر باشد. طی تماسی که با رییس سازمان پارکها و فضای سبز گرفتیم، وی عنوان کرد: دکههای اغذیهفروشی داخل بوستانهای سطح شهر زیر نظر سازمان پارکها و فضای سبز شهرداری هستند و نظارت بقیه دکههای سطح شهر در حوزه کاری این مجموعه نیست و این دکهها از 2 سال قبل زیر نظر سازمان مشاغل شهرداری کار میکنند.
هزینهها را به دکهداران بخشیدیم
در همین رابطه با محمدحسین قاسمی؛ مدیرعامل سازمان مشاغل شهری و فرآوردههای کشاورزی شهرداری سیرجان برای تکمیل گزارشم تماس گرفتم؛ وی اینگونه پاسخ داد دکههای مطبوعاتی در سطح شهر زیاد بودند ولی دکهداران به مرور زمان خودشان تعطیل کردند و با این حال این سازمان هزینههای ۶ ماه اول سال را به آنها بخشیده و لازم است بگویم از حدود ۶ سال قبل با مصوبه شورا و شهرداری و فرمانداری مبنی بر عدم واگذاری دکه به افراد، هیچ دکه مطبوعاتی جدیدی واگذار نکردیم.
اکنون طبق دستورالعمل ارسالی از تهران قرار است در مصوبه جدید دکهها از نظر همسان بودن، شکل ظاهری و بحث کارایی آنها سازماندهی شود. وی در رابطه با کانکسهای مدرن مطبوعاتی گفت؛ تصمیم داریم کانکسهایی با فرمت جدید در سطح شهر نصب کنیم و همچنین به دکهداران قدیم هم اخطار دادیم که دکههای مطبوعاتیشان را به کانکسهای مدرن تبدیل کنند. وی میگوید: بحث زیبایی بصری شهر مطرح است و وجود دکههای قدیمی با ظاهری نامناسب زیبایی شهر را مخدوش می کند.
اولویت واگذاری، افراد تحت پوشش بهزیستی
قاسمی در ادامه گفت: در رابطه پیشنهاد تقاضای افراد برای گرفتن دکه مطبوعاتی استقبال میکنیم و طبق صحبتهای انجام شده برای انجام دستورالعمل جدید، اولویت واگذاری را به افراد تحت پوشش بهزیستی میدهیم تا برای آنها ایجاد شغل شود و بعد به افراد عادی واگذار میکنیم.
وی در پایان گفت: امیدواریم در شرایط کمرنگ شدن مطبوعات برای ایجاد علاقه همشهریان و جذب آنها به سمت نشریات به ویژه نشریات محلی گامهای اساسی برداشته شود تا دوباره شاهد رونق بازار مطبوعات کاغذی و جلوهنمایی بیشتر نشریات بر پیشخوان دکههای مطبوعاتی باشیم.
شماره 639 مورخ 13 اسفند 1399