ترافیک به عنوان یکی از بزرگترین چالشهای اخیر در شهرهای بزرگ و پر جمعیت است که اکنون در سیرجان گریبان گیر مردم شده است. کافیست یک عصر پنجشنبه از خیابان تختی وارد کوچه مجاور فرماندهی انتظامی معروف به کوچه مرکزبهداشت- شوید و به سمت خیابان یکطرفه نصیری جنوبی بروید اواخر کوچه یک کوچه فرعی به سمت مجتمع تجاری مهر میرود، هر دو مسیر این کوچهها عملا تبدیل به خیابان دوطرفه شده با ترافیکی سرسامآور. و ساکنین منازل مسکونی شاهد درگیری های مکرر روزانه بین رانندگانِ گیر کرده در انسداد مسیر و تبدیل شدن ورودی منازل شان به پارکینگ خودروهای عبوری. چرا که خیابان های نصیری و آیت الله سعیدی هردو یکطرفه شده و مسیر دسترسی مناطق شمالی به سمت بازار مهر از چهارراه برق عملا مسدود است و خودبخود ترافیک خیابان تختی سرریز میشود به دو کوچه کم عرض. این نوع حل مشکل ترافیک و انتقال آن به کوچهی مسکونی، به مثابه جاروکردن زباله به زیر فرش است!! از این نمونه مشکلات در شهر فراوان است و هر چند در جاهایی برخی راهکارها برای رفع آن اندیشیده شده اما به نظر میرسد که خیلی از آنها تاکنون بی نتیجه بودهاند. معضل ترافیک در شهرمان سابقهای بیش از یک دهه ندارد اما در همین مدت چالشها و نگرانیهای زیادی برای مردم و مسوولان شهر را در برداشته تا جایی که حتی با صرف هزینههای زیاد نیز نسخه درمان کنندهای برای آن پیچیده نشده است. این روزهای کرونایی و محدودیت های ترافیکی اش هم باز از ترافیک برخی از خیابان ها مانند خیابان شهید نصیری شمالی، قدس جنوبی، تختی و... کم نکرد از همین روی به بررسی این مهم پرداخته ایم که در پی می آید.
در سیرجان چرا ترافیک داریم
امین پاک ایزدی؛ رییس راهنمایی و رانندگی سیرجان در رابطه با عوامل ترافیک خیابان های قدس، تختی، شریعتی، قسمت هایی از ولیعصر و غیره اینگونه بیان کرد؛ کم بودن عرض معبر، دوطرفه بودن و امکان پذیر نبودن یک طرفه کردن به دلیل نداشتن مسیر جایگزین، بافت قدیم شهر، این خیابان ها جهت ترافیک ۴۰سال پیش طراحی شده بودند و این حجم خودرو در حدگنجایش آن ها نیست خیابان ها همان خیابان های ۴۰سال پیش هستند اما حجم خودرو حجم ۴۰سال پیش نیست و نسبت خودرو به جمعیت در سیرجان نسبت به سایر شهرستان های استان خیلی بیشتر است و همچنین می توان گفت این که خیابان های یاد شده محل ادارات و مراکز خرید هستند نیز از دلایل ترافیک است.
برای جلوگیری از ترافیک چه کنیم؟
پاک ایزدی در ادامه در مورد چگونه کنترل کردن ترافیک می افزاید؛ شهروندان وقتی پارک دوبل می کنند باعث راه بندان می شوند پس در وهله ی اول شهرداری باید دنبال ساخت پارکینگ طبقاتی در خیابان های اصلی شهر باشد و درک و مسوولیت پذیری مردم بیشتر شود و شهروند دقیقا در همان موضع که کار دارد دنبال جای پارک نباشد در کوچه های مشرف پارک کند و قدم زنان به مکان مورد نظر برود. مراکز خرید جا به جا و مدیریت شوند و این مراکز باید به خیابان های عریض و جدیدتر منتقل شوند.
هیچ خیابانی یک طرفه نمی شود
یک طرفه کردن خیابان های شلوغ وکم عرض یک شمشیر دولبه است و ممکن است جواب عکس دهد و عملا کار شهروند را سخت می کند چون مسیرها طولانی می شود برای این موارد بارها با کارشناس ترافیکی صحبت کردیم و طبق داده های سیستمی سنجیده ایم و نیاز به آزمون خطا نیست و فعلا هیچ خیابانی یک طرفه نخواهد شد. مثلا در بحث فاضلاب شهری خیابان طالقانی اگر موقتا یک طرفه می شد طبق محاسبات ما مردم به دردسر بیشتری دچار می شدند.
با ترافیک پسا کرونایی چه کنیم؟
همیشه دو پیک ترافیک در ساعات رفت و برگشت دانش آموزان به مدارس داریم. امیدوارم هر چه زودتر، از این ویروس منحوس رها شویم و مدارس باز شوند در صورت باز شدن مدارس پیشنهادم برای کنترل ترافیک در ساعات پیک این است که مدارس یک محدوده ترافیکی با هماهنگی از قبل تعیین شده مثلا با فاصلهی زمانی بیست دقیقه ای باز و بسته شوند. شاید این کار به ساعت کاری مدرسه لطمه بزند اما از بار ترافیک خیابان ها در ساعات پیک میکاهد.
تعریض معابر امکان پذیر نیست
پس از گفت و گو با امین پاک ایزدی رییس راهنمایی و رانندگی سیرجان وضعیت تعریض معابر را نیز از عباسلو؛ رییس املاک شهرداری سیرجان جویا شدیم، او به سخن تازه گفت: تعریض معابر امکان پذیر نیست. به طور مثال خیابان امام و ابن سینا 1 تا 2متر و نیم عقب نشینی دارند اما این عقب نشینی یک افق زمانی بلند مدت را می پذیرد هر افق کاری ۱۵سال طول می کشد. بله یکی از گره گشاترین روش ها برای کاهش ترافیک اضافه کردن به عرض بستر خیابان است اما تعریض خیابان ها از نظر من امکان پذیر نیست و باید خیابان ها و معابر دیگری در کنار آن ها تعریف شود هر چه هم تعریض گردد به بستر پیاده رو اضافه می شود و بستر جدول جابه جا نمی شود و تا به حال در هیچ یک از شهرهای کشور این کار انجام نشده است. مگر این که زمان اجرا طبق طرح تفصیلی تملک انجام پذیرد و یک پیاده رو جدید را تعریف کنند که چنین چیزی امکان پذیر نیست به همین دلیل است که کارشناسان از طرح های جایگزینی استفاده می کنند به طور مثال اگر بخواهیم خیابان ولی عصر عج را تعریض کنیم چندین سال طول خواهد کشید و چندین میلیارد تومان هزینه می برد که بازهم این زمان طولانی به نسبت رشد جمعیت و خودرو راه خوبی نیست پس باید با احداث پل های رو و زیر گذر مشکل را حل کرد.
سیرجانی ها بد رانندگی می کنند
وقتی دم ظهر یا دم غروب از خیابان های اصلی شهر پیاده به خانه باز می گردم همیشه نظاره گر ترافیک های خیلی کوچک هستم و از خودم می پرسم در حال حاضر کرونا باعث تعطیلی مدارس و دانشگاه ها شده و همچنین رفت وآمد مردم را نیز کاهش چشم گیری داده است اما باز هم ترافیک مشاهده می شود این مردم با این فرهنگ نامتعارف رانندگی بعد از اتمام کرونا و با حجم زیاد مشکلات اعصاب و روان پسا کرونایی در پیک ترافیک ظهر موقع تعطیل شدن مدارس قرار است چهگلی بر سر یکدیگر بزنند و در کارزار خیابان چه ادبیاتی را نثار یکدیگر کنند. بزرگترین مشکل در ایجاد ترافیک عدم تناسب تعداد خودروها، با ظرفیت جادههاست. وقتی تعداد بسیار زیادی از خودروها وارد یک جاده دوطرفه میشوند بدیهی است که بار ترافیکی در آن نقطه به وجود آید، تنها راه برای رفع این مشکل توسعه جادههای دو طرفه به اتوبانهای چند لاینه است. اما مشکلات دیگری نیز در به وجود آمدن ترافیک نقش دارند از جمله تغییر مسیر دادن خودروها از لاین خود به لاین مجاور، خرابی جادهها، فرسودگی خودروها و غیره.
تغییر مسیر دادن ناگهانی خودروها رانندهای که در ترافیک گیر میکند به جای اینکه به مسیر روبه رویش دقت کند که اگر باز شد به حرکتش ادامه دهد با مشاهده اینکه لاین کناریش باز شد بیمحابا تغییر مسیر داده و وارد لاین کناریش میشود، این تغییر مسیر ناگهانی باعث میشود راننده پشت سری اقدام به ترمز نماید از آنجا که خودروها با هم فاصله کمی دارند خودرو پشت سری هم به ناچار مجبور به ترمز زدن میکند و این روند به خودروهای بعدی انتقال مییابد، تصور کنید در یک ترافیک نیمه سنگین وقتی صدها خودرو پشت سر هم ترمز میزنند برای هرکدام چند ثانیهای وقفه ایجاد میشود و این ثانیهها را کنار هم قرار دهیم به دقیقهها تبدیل میشوند حال اگر بر تعداد خودروهایی که بخواهند این کار را در طول مسیر انجام دهند چه ترافیک بزرگی به وجود میآید؟!. این را مد نظر داشته باشید که نوسانات کوچک دست به دست هم داده و نوسانات بزرگ را به وجود می آورند.
شماره 639 مورخ 13 اسفند 1399