نگاهی به وضعیت نابسامان ترافیک و کمبود پارکینگهای عمومی در شهر
سیـرجان شهـر بدون پارکینـگ!
بساط دار و دوای سنتیاش پهن است روی زمین. زن دست فروش، کارتخوانی را گرفته دستش و کنار بساطش در ورودی زمینِ تبدیل به پارکینگ شدهی پشت خانه حاج رشید ایستاده تا از رانندگان حق حساب بگیرد! میگویم چه کسی شما را مسوول این پارکینگ کرده، جوابی ندارد!
مسوولان شهر ما زمینهای خشک و خالی و نامنظم و گاه حتا خاکی مانده در گوشه گوشهی خیابانهای پرتردد و شلوغ سیرجان را با یک تابلوی زنگ زده تبدیل به پارکینگ عمومی کردهاند و فکر میکنند که مشکل مردم حل شده و پارکینگ ساختن همین است! مضحک اینکه به تازگی وقتی مردم از روی ناچاری و لابدی برای پارک ماشینشان به هرکدام از این پارکینگها مثل پارکینگ پشت پاساژ کوثر مراجعه میکنند، یکی با کارتخوان ایستاده و هزینه توقف از همشهریان میگیرد!
مشکل چندین و چند ساله
هستهی مرکزی شهر سیرجان به چندین پارکینگ مجهز نیاز دارد. این جمله را چندین سال پیش رییس اسبق راهنمایی و رانندگی سیرجان گفته بود به اضافه اینکه طبق گفتهی او 140 هزار پلاک خودرو (تا آن روز) در سیرجان صادر شده بود و سرهنگ حسن سالاری پدیدهی پارک دوبلهای متعدد در خیابانهای اصلی سیرجان را یکی از نتایج نبود پارکینگ بر میشمرده است.
از آن روزها چندین سال گذشته و اداره راهنمایی و راننگی سیرجان چند رییس عوض کرده اما هنوز مشکل نبود پارکینگ در سیرجان به قوت خودش باقیست و مسوولان هیچ کدام از شهرداری تا راهنمایی و رانندگی و شورای ترافیک کاری نکردند و در این سالها فقط حرف زدند و عکس یادگاری گرفتند و دست روی دست گذاشتند تا جایی که حالا کار ترافیک سیرجان بیخ پیدا کرده است.
در طول این سالها شهرداری از یکسری واحدهای تجاری و ساختمانهای بلندمرتبه پول گرفته که جریمهی نبود پارکینگ است و در واقع پارکینگ فروشی است! بعد هم این پولی که حداقل بایستی برای ساخت پارکینگ استفاده میشد، نشد! چرا؟
این مشکل در طول همه این سالها بارها در شورای ترافیک سیرجان مطرح شده اما نتیجه و خروجی این شورا در پیدا کردن راه حل صفر بوده است! اینکه ما پارکینگ نداریم را که بدون وجود این شورا خود مردم هم میدانند. اینکه چه کار کنیم، اعلام نشده است!
بله پارکینگ نداریم مخصوصا در هسته مرکزی شهر مثل خیابانهای شریعتی، امام خمینی(ره)، شهید نصیری، آیتالله سعیدی و جاهایی که مرکز خرید زیاد داریم مثل بلوار سیدجمال و محیاشهر.
گرده ترافیک به دلیل نبودن پارکینگ
ساخت پارکینگ طبقاتی سالهاست در لیست برنامه تبلیغاتی کاندیداهای شهرداری به چشم میخورد اما به مرحله عمل نمیرسد و با فروش پارکینگ ساختمانهای چندینطبقه باری بر ترافیک شهر به خصوص در هسته مرکزی اضافه میشود. گرههای ترافیکی فقط به دلیل نداشتن پارکینگ طبقاتی ایجاد میشوند اما مشخص نشدن ردیفی در بودجه شهرداری برای این منظور نشان از آن دارد که عزمی برای رفع این مشکل مرکز شهر جزم نیست.
در مراکز پر تردد شهر بعضی از ارگانها و دستگاهها فقط ملزم به داشتن پارکینگ برای پرسنل و کارکنان شدهاند و پارکینگ مراجعه کنندگان را میتوانند بخرند. چون معمولا در زمینهای 250 متر یا 300 متری پارکینگ برای مراجعه کنندگان تامین نمیشود.
آیا شهرداری موظف نیست دست کم از بودجه حاصل از فروش حق پارکینگ این مشکل را با ساخت پارکینگ عمومیرفع کند؟
به نظر میرسد که نه. زیرا طرح شهردار سابق برای ساخت پارکینگ طبقاتی در زمینی چسبیده به شهرداری مرکزی، با روی کار آمدن شهردار جدید به فراموشی سپرده شد با اینکه ساختمان موزه سنگ و چند واحد مغازه از خود شهرداری در این میان برای احداث پارکینگ چند طبقه تخریب شده بود! مسالهای که خود گویای نبود برنامه بلند مدت علمی و فنی است و نشان از این دارد که سلیقهی هر شهردار جایگزین طرحهای اصولی میشود!
میماند زمینی در ابتدای خیابان امام که گویا مالک خصوصی دارد و سابق بر این شهرداری به دنبال خرید آن بوده. قرار بود شهرداری با مالک به توافق برسد و بعد از برگزاری چند جلسه مذاکره با صاحب ملک، زمین را برای کارشناسی به هیات ارزیاب بدهد که بعد از این مرحله یا زمین را بخرد و یا اگر با مالک به توافق نرسید سهم او را تفکیک کند اما هنوز که خبری از شروع کار نیست که یعنی یا توافقی حاصل نگشته و یا بودجهای تعریف نشده است!
هر سال در بودجهها کمتر ردیفی برای حل این مشکل سیرجان پیشبینی میشود. چرا چندان به این نیاز شهر توجهی نشده و نمیشود در حالی که همچنان در هسته اصلی و مرکز شهر مشکل پارکینگ داریم و گرههای ترافیکی سر تقاطعها و میدانها و خیابانهای پرتردد به وجود میآید. مشکلاتی که بایستی توسط پارکینگ طبقاتی حل شود.
در شهر ما ساخت پارکینگ طبقاتی جا نیفتاده است و هنوز با راهکارهای قدیمی چون یکطرفه کردن خیابانها و مواردی از این دست صورت مساله مشکل ترافیکی شهر پاک میشود اما با افزایش خودرو دیگر این روشهای سنتی نیز جوابگوی نیاز مردم نیست.
دست کم در خیابان شلوغی مثل خیابان امام که منتهی به بازار سنتی شهر است، میتوان مانند شهرهای بزرگ از ورود خودروها جلوگیری کرد و آنجا را برای کالسکه و تاکسیبرقی و پیادهها سنگفرش کرد و فروشندگان و خریداران را ملزم به پارک خودروشان در پارکینگی چند طبقه در ابتدای خیابان امام کرد. اگر چنین پارکینگی در دستور ساخت قرار بگیرد. زیرا فعلا که به نظر جدی گرفته نمیشود و در شورای شهر و شورای ترافیک هم کمتر اشارهای به وضعیت بغرنج ترافیک شهری و راهکارهای شورا و شهرداری میشود. هنوز از برنامههای احداث پارکینگ هیچ خبری نیست و حتا وقتی اعضای شورا وعده کارهای عمرانی بزرگ میدهند نیز باز هم نشانی از بحث پارکینگ نیست. گویی مسوولان ما هیچ اطلاعی از این بحران ندارند، در این شهر زندگی نمیکنند و در دفتر پایتخت نشسته و از دور شهر را مانیتورینگ مینمایند!