رييس اورژانس 115 سيرجان در گفتگو با سخن تازه:
مردم با خدمات اورژانس نگران کرونا نباشند
مرکز فوريتهاي پزشکي يا همان اورژانس 115 هميشه در کوتاهترين زمان ممکن در صحنه حاضر شده و به فرد نيازمند خدمات ارائه ميکند. افرادي که در سختي، سرما، گرما و اخيراً در شرايط بحراني کرونا همه جا حاضر و آماده بودهاند و دستي شدهاند براي ياري رساندن به ديگران. 26 ارديبهشتِ هر سال، يادآور روزي است به نام اورژانس 115 و مرکز فوريت فوريتهاي پزشکي تا بهانهاي باشد براي قدرداني از زحمات افرادي که بدون هيچ چشمداشتي هميشه در لحظات حساس کنار ما بودهاند. به همين بهانه گفتگويي انجام دادهايم با حيدرپور رئيس اورژانس 115 سيرجان که در جريان شيوع کرونا با خدمترساني به مردم عبور از اين بحران را کمي آسانتر کردهاست.
ماهيت اورژانس 115 چيست و چه خدماتي ارائه ميدهد؟ اورژانس 115 خدمات مربوط به فوريتهاي پزشکي و حوادث مختلف از جمله ترافيک، بيماريهاي قلبي-تنفسي و حوادثي مثل سقوط از ارتفاع و يا هرگونه حادثهاي که نياز به فوريت داشته باشد را در دستور کار داده. هر واقعهاي که در لحظه، نياز به ارائه خدمات داشته باشد در اين مجموعه ميگنجد و با اعزام تکنسين به صحنه مورد نظر مشکل فرد درخواست دهنده برطرف ميگردد. اين خدمات رساني شامل دو زيرشاخه اورژانس پيشبيمارستاني و مديريت حوادث ميشود و انواع حوادث از جمله حوادث جادهاي، حوادث طبيعي و... را در بر ميگيرد.
اشاره کرديد به اورژانس پيشبيمارستاني. خدماترساني در اين حوزه چه فرآيندي را طي ميکند؟ زماني که مددجو با اورژانس تماس ميگيرد و اعلام نياز ميکند اگر کارشناسان مرکز بتوانند او را راهنمايي ميکنند و مشاوره ميدهند. اگر نياز به اعزام باشد وارد مرحله بعدي ميشويم که اعزام آمبولانس و تکنسين به صحنه فوريت است. پس از اعزام؛ مرحله معاينه بيمار يا مصدوم است و اگر نياز به کادر درمان احساس شود پروتکلها اجرا ميشود. دو نمونه پروتکل داريم؛ يک پروتکل آفلاين که تکنسين اجازه انجام آن را دارد و ديگري پروتکل آنلاين که نياز به مشاوره پيش ميآيد. در اين حالت تکنيسين حتماً بايد با پزشک مشورت کند و پس از گرفتن مشاوره، کارهاي درماني را حين انتقال بيمار به بيمارستان انجام دهد. در مرحله بعدي بيمار به نزديکترين مرکز درماني منتقل ميشود. بيماران ترومايي را به مرکز تروما بيمارستان امام رضا (ع) و بيماران ديگر را ترجيحا به بيمارستان غرضي منتقل ميکنيم. موارد کرونايي را هم پس از معاينه اگر مشکوک به کرونا باشند به هر دو بيمارستان منتقل ميکنيم. مرحله پاياني هم تحويل بيمار به ترياژ و پزشک حاضر در بيمارستان است.
براي آشنايي و آموزش مردم با فعاليتها ي اورژانس کاري انجام داديد؟ مرکز اورژانس پيشبيمارستاني و مديريت حوادث واحدي به نام آموزش و پژوهش دارد که يکسري آموزشهاي تخصصي در قالب فوريتهاي پزشکي اورژانس ارائه ميکند. تا الان حدود هزار نفر در سيرجان به صورت مستقيم و غيرمستقيم اين آموزش عمومي را گذراندهاند. در طرح اورژانسيار که به صورت کشوري هست افرادي که داوطلبان اورژانس هستند و در حوادث مايلند به کمک ما بيايند در اين طرح شرکت ميکنند. قبل از شروع کرونا داوطلبان در واحد آموزش مرکز به صورت حضوري اين آموزشها را ميديدند پس از شيوع کرونا طرح داوطلبان اورژانس کليد خورد که افراد در قالب گروههاي تخصصي با رعايت پروتکلهاي بهداشتي يا به صورت ويديو کنفرانس آموزش لازم را دريافت و گواهي دريافت ميکنند.
پيش آمده، که دير برسيد و نتوانيد کاري را که بايد؛ براي فرد آسيبديده انجام دهيد؟ متاسفانه اين موارد هرچند نادر، اما پيش ميآيد. دليل آن هم آدرس اشتباهي است که فرد تماس گيرنده به دليل استرسي که دارد نميتواند آدرس را خوب منتقل کند و اين باعث سردرگمي نيروهاي اورژانس براي رسيدن به مقصد ميشود.
مردم شما را در ترافيک همراهي ميکنند؟ فرهنگ مردم در همراهي با اورژانس خيلي خوب است. مردم به اورژانس راه ميدهند، مگر در مواردي که واقعاً ترافيک قفل باشد و نتوان کاري کرد. آمبولانسهاي اورژانس زماني که مصدوم ندارند به هيچ عنوان وقتي که چراغ قرمز است از آن عبور نميکنند. مردم اين حرکت را که ميبينند به ما اعتماد ميکنند و ميدانند اگر زماني ما قصد داريم چراغ قرمز را رد کنيم به اين دليل است که بيمار بدحالي داريم و موقعيت واقعاً حساس است.
دردناکترين اتفاقي که در طول فعاليت شما در اورژانس پيش آمده، بگوييد؟ سالها قبل حادثه تصادف اتوبوس مشهد - بندرعباس با خودروي ماک پيش آمد و 16 نفر از هموطنان در صحنه و 3 نفر در بيمارستان فوت شدند. آن روز کليه آمبولانسهاي سيرجان براي کمک رفته بودند. همچنين فوت کودکان و زنان باردار بسيار دردناک است به طوري که پرسنل ما تا چند روز پس از اعزام به حادثه دچار تعلقات روحي ميشوند.
روزانه چه تعداد تماس دريافتي داريد؟ حدود 1000 تا 1200 تماس د داريم که 65 مورد آن به طور متوسط منجر به اعزام ميشود. بقيه موارد نياز به مشاوره دارند يا سوال ميپرسند. حدود 10 تا 15 درصد تماسها مزاحمت تلفني است که بخشي از آنها توسط افراد ناآگاه انجام ميشود. اگر اين مزاحمتها توسط يک شماره تکرار شود تماسها را مسدود و از نظر مراجع قضايي هم پيگيري ميکنيم.
مرکز پايش بيماريهاي درماني چه عملکردي دارد؟ يکي از مراکز مستقر در اورژانس، مرکز پايش بيماريهاي درماني است که اعزامهاي بين شهرستاني و بين استاني را مديريت ميکند. چون آمبولانسهاي اورژانس نميتوانند به هيچ وجه خارج از شهر فعاليت داشته باشند، بنابراين پذيرش اين اعزامها را انجام ميدهيم و آمبولانس را بيمارستان اعزام ميکند.
چه تعداد آمبولانس در مرکز اورژانس سيرجان مشغول به فعاليت هستند؟ 24 دستگاه آمبولانس و 15 پايگاه اورژانس در سيرجان فعال هستند. 8 آمبولانس ذخيره هم داريم که در موارد بحراني و يا در تعطيلات عيد که حجم تردد خيلي زياد است استفاده ميشوند. در کل کمبودي در اين زمينه نداريم. 70 درصد پايگاههاي اورژانس سيرجان تا چند سال قبل دستگاه شوک نداشتند ولي الان خوشبختانه کليه پايگاهها مجهز به دستگاههاي مدرن هستند.
با شيوع کرونا مردم چقدر به اورژانس مراجعه ميکنند؟ پس از شروع کرونا تعداد تماسها به شدت افزايش پيدا کرد. اين بيماري براي مردم مهم بود و ميپرسيدندآيا علائمي که دارند نشانه کروناست يا خير؟ در عين حال از مراجعه به بيمارستان و ابتلا به کرونا هم ميترسيدند. اين قضيه خيلي کار را براي ما سنگين کرد. تماسها به حدي زياد شد که پاسخگويي به فعاليتهاي خودمان را هم سخت کرد. خوشبختانه سامانه 4030 که راهاندازي شد خيلي از تماسها به آنجا منتقل شد معمولاً ماهانه حدود 45 مورد مشکوک به کرونا را شناسايي ميکنيم اما تشخيص موارد قطعي کرونا با اورژانس نيست. افراد مشکوک با رعايت پروتکلها به بيمارستان منتقل و پس از انجام تست، قطعيت يا عدم قطعيت ابتلاي آنها مشخص ميشود.
مردم خيالشان از ضدعفوني آمبولانسها پس از انتقال افراد مشکوک به کرونا راحت باشد؟ صددرصد. بلافاصله پس از انتقال افراد مشکوک به بيمارستان؛ آمبولانس و تجهيزات آن به صورت کامل گندزدايي ميشود و بعد از بيمارستان خارج ميشود. به هيچ عنوان آمبولانسي که فرد مشکوک را جابجا کرده قبل از گندزدايي وارد سيستم نميشود.
|
از پرسنل سيرجان چند نفر مبتلا به کرونا شدند؟ واقعاً بايد تشکر ويژه داشته باشم از کليه همکاران و کادر درماني که در خط مقدم مبارزه با کرونا از همان ابتدا با شهامت به مردم خدمت کردند و همچنان استوار ايستادهاند. از پرسنل اورژانس سيرجان 10 نفر از جمله خود من به کرونا مبتلا شديم که چند نفر هنوز در قرنطينه خانگي هستند و خوشبختانه هيچ کدام مورد حاد نبودند.