نگاهی به فعالیت خیریههای شهرستان در ایام کرونا؛
حدود یک سال است که کرونا گریبان جهان را گرفته و بسیاری از افراد شغل خود را از دست داده و خانهنشین شدهاند. از آنطرف تورم بیامان و وضعیت نابسامان اقتصادی سفره مردم را کوچکتر کرده. درآمدها کاهش پیدا کرده و خط فقر به ۱۰ میلیون تومان نزدیک شده. این باعث میشود بسیاری از افراد جامعه در تامین مایحتاج زندگی خود ناتوان باشند. اینجاست که خیریهها بیش از گذشته به میدان میآیند تا با همت عالی به یاری نیازمندان بشتابند و فشار شدید اقتصادی و نگرانی از بیماری کرونا را در حد توان کاهش دهند.
هر فرد میتواند یک خیریه باشد
زهرا آزادینسب در کمپین "آرزوهای امید" سالهاست برای بهبود زندگی نیازمندان تلاش میکند. او قبل از اینکه خیریهها را عامل گرهگشایی از مشکلات مردم بداند، معتقد است هر فرد میتواند خودش کار خیر انجام دهد و یک خیریه باشد و در این خصوص میگوید: بیش از اینکه منتظر باشیم تا خیریه کاری انجام دهد هر شخصی میتواند برای خودش یک خیّر باشد. یعنی همه منتظر نباشند که امروز منِ خیّر اعلام کنم موسسه فلان، احتیاج به غذا یا حمایت دارد که مردم بخواهند فقط به آنجا وارد شوند و کمک کنند. مردم شهر سیرجان در هر محله و کوچهای که زندگی میکنند اگر ۱۰ خانوار در یک کوچه هستند یک نفر به عنوان خیّر میتواند حواسش به آن ۹تای دیگر باشد. اگر این اتفاق بیفتد دیگر در شهر نه فقیری داریم و نه نیازی به خیّر احساس میشود.
آزادینسب در پاسخ به این سوال که چرا مدیران اکثر خیریههای شهرستان سیرجان بانوان هستند؟ میگوید: به این دلیل که خانمها عاطفیتر و احساسیتر هستند. دلسوزند. نمیگویم آقایان این طور نیستند. با خیلی از آقایان دارم کار میکنم. کسانی که بیشترین کمک را تا الان به من کردند آقا هستند. اما خانمها به دلیل اینکه چند بعدی هستند، روابط عمومی بالاتری دارند و عاطفیتر هستند بیشتر دنبال کار را میگیرند.
ساماندهی خیریهها میتواند جلوی موازیکاری را بگیرد
مریم کاظمی که به همراه اعضای خود در انجمن رفتگران طبیعت سیرجان به نیازمندان کمک میکند و از رابطین بین خیرین و نیازمندان است چهره ای شناختهشده در شهرستان است، وی خیریهها را از بدنه مردم میداند و میگوید: افرادی در این خیریهها فعالیت میکنند، کم و بیش با شرایط جامعه آشنا هستند و میتوانند کمک شایانی داشته باشند. از شروع کرونا تا الان کمک های مردمی بسیار زیادی در زمینه تهیه سبد کالا، لوازم التحریر، ماسک، مواد شوینده و... دریافت شده و نشان داده که وقتی مردم پای کار بیایند نتایج بهتری حاصل میشود.
وی اضافه میکند: انجمن رفتگران طبیعت سیرجان با دو کمپین "آرزوهای امید" و "روزنه امید" توانست از اواخر سال گذشته به طور میانگین هر دو ماه یکبار سبد کالا به نیازمندان بدهد. همچنین تهیه ۵۰۰ بسته لوازمالتحریر و تعداد قابل توجهی موبایل و تبلت برای بچه های نیازمند از این طریق انجام شد. این بانوی باسابقه در امور خیریه و محیط زیستی در پاسخ به اینکه دلیل حضور بیشتر خانمها در کارهای خیریه را چه میداند؟ میگوید: نمیخواهم تفکیک جنسیتی قائل شوم. خانمها معمولاً در این کارها بیشتر دیده میشوند. اما نباید فراموش کرد همسران و خانواده این خانمها اگر حمایت نمیکردند قطعاً آنها هم نمیتوانستند این همه فعال باشند و کاری از پیش نمیرفت.
کاظمی از پیشنهاد خود که عملی نشده هم صحبت میکند و میگوید: حدود دو سال است پیشنهاد ساماندهی خیریهها را به امام جمعه محترم در جلسه ای در فرمانداری دادم که استقبال شد، ولی کاری در این راستا انجام نشد. این ساماندهی بسیار کمک کننده است. ممکن است یک نفر به طور همزمان از چند خیریه حمایت دریافت کند اما یک نفر دیگر که آبرومند است از خدمات هیچ خیریهای استفاده نکند. همچنین برخی کارهای خیریهها موازیکاری است. مثلاً یا همزمان جهیزیه میدهند، یا همزمان سبد کالا میدهند و... این ساماندهی میتواند موازیکاری را کاهش دهد و سوءاستفاده احتمالی برخی افراد را از بین ببرد امیدوارم مسئولان شهرستان پای کار بیایند و اطلاعات خیریهها را ساماندهی کرده و یک شخص معتمد را در دستور کار قرار دهند تا عملکرد خیریهها با ساماندهی به حداکثر کیفیت برسد.
باید عاشق باشی تا وارد کارهای خیریه شوی
یکی دیگر از مراکزی که این روزها پای کار آمده و به دنبال حمایت نیازمندان در شرایط اسفبار اقتصادی است، خیریه "روزنه امید" است. زهرا ایراننژاد که سالهاست در این خیریه فعالیت میکند در خصوص افزایش فعالیت خیریهها در ایام کرونا و در دوران تورم اقتصادی میگوید: از زمان پیدایش کرونا مردم هم بیشتر به خیریهها کمک میکنند. در خیریه روزنه امید معمولاً در سال، ۳ سبد کالا توزیع میکردیم که از عید تا حالا به دلیل شیوع کرونا و افزایش کمکهای مردمی این آمار چندین برابر شده. یا مثلاً مردم حالا که نمیتوانند هیچ مراسمی برگزار کنند هزینه مراسمهای ختم و سایر برنامههای خودشان را که در کرونا تعطیل شده به خیریه میدهند و ما میتوانیم نیازمندان بیشتری را حمایت کنیم.
وی به مزیت فضای مجازی هم اشاره کرده و میگوید: ما از فضای مجازی برای انجام امور خیریه بسیار بهره میبریم. یک گروه ۱۵۰ نفره در فضای مجازی داریم که درآن گلریزان انجام میدهیم برای کمک به نیازمندان و کلیه فعالیتها هم در این گروه شفافسازی میشود تا شبههای پیش نیاید. خوشبختانه کمکهای خیلی خوبی هم جمع میشود. اما از طرفی قیمت اجناس بسیار بالا رفته و حدود ۴ سال است که خیریه روزنه امید تاسیس شده، در این مدت بیش از ۵۰ جهیزیه به نیازمندان دادهایم؛ اما متاسفانه الان به خاطر شرایط اقتصادی و گرانی اجناس نمیتوانیم به تعداد زیادی از افراد جهیزیه بدهیم. ایراننژاد در در پاسخ به این سوال که چرا مدیر بسیاری از خیریههای شهرستان بانوان هستند؟ میگوید: خانمها حوصله بیشتری برای انجام کارهای اینچنینی دارند. در خیریه روزنه امید سه نفر خانم کل کارهای خیریه را پشتیبانی میکنند. هر لحظه از شبانه روز که لازم باشد آماده همکاری هستند. ولی ممکن است خیلی از آقایان حوصله این کار را نداشته باشند. معتقدم یک نفر باید عاشق باشد که وارد کارهای اینچنینی شود.
کرونا؛ فرصت خدمت کردن به مردم است
انجمن "زنان نیکوکار" هم در این ایام به خوبی وارد عمل شده و اقدامات خیرخواهانه بسیاری انجام داده. درخشنده صالحی مدیر این انجمن در خصوص انجام فعالیتهای خیرخواهانه در مرکز خود میگوید: کسی که کار خیر انجام دهد در قبال کاری که برعهده گرفته دارد انجام وظیفه میکند. بنابراین خیریهها باید توان خود را به کار گیرند تا در این شرایط تعهدات خود را در قبال نیازمندان به نحو احسن انجام دهند. خیریه ما هم تلاش خود را کرده تا بتواند دست نیازمندان بیشتری را بگیرد.
وی اضافه میکند: تلاش کردیم تا ماسک و اقلام بهداشتی تهیه کرده و به دست نیازمندان برسانیم یا به زنان سرپرست خانواری که برای رفع مشکل ساختوساز منزلشان نیاز به کمک داشتند رسیدگی کنیم. همچنین اقلام خوراکی از جمله گوشت و برنج را بین مددجویان توزیع کنیم. همچنین تلاش کردیم داروهای مورد نیاز را برای بیماران دیابتی تهیه کنیم. اقلام بهداشتی و شوینده را با توجه به شرایط کرونا بیشتر از قبل در اختیار مددجویان قرار میدهیم و...
مدیر انجمن زنان نیکوکار به شرایط کرونا اشاره کرده و میگوید: بسیاری از افراد در شرایط کرونا شغل خود را از دست دادند و افرادی به دنبال دریافت وام برای رفع مشکل خود هستند. کار این افراد را تسهیل میکنیم تا مشکلشان برطرف شود. همچنین سرپرستی ۳۵ دخترش ۶ تا ۱۸ ساله را در خوابگاههای کوثر ۱ و ۲ بر عهده داریم. این بچهها در ایام کرونا چون از خانوادههایشان دور بودند از نظر روحی آسیب دیدند. سعی کردیم به آنها رسیدگی کنیم. این بچهها را با رعایت نکات بهداشتی به باغهای اطراف شهر بردیم تا کمی تجدید روحیه کنند. پزشک هم در ایام کرونا به طور مرتب این بچهها را ویزیت میکند تا مشکلی برای آنها پیش نیاید. تلاش خودمان را در حد توان انجام میدهیم تا ۴۵۰ پروندهای که به ما محول شده در این ایام نیازمند باقی نمانند. وی با اشاره به اینکه این موفقیتها حاصل اعتماد مردم است میگوید: خوشبختانه مردم به خیریه ما اعتماد خوبی دارند و این موفقیت حاصل همین اعتماد و البته لطف خدا است. این اعتماد به ما انگیزه کار بیشتری میدهد. در ایام کرونا تعداد مراجعین ما خیلی بیشتر شده. سعی میکنیم در حد توان به آنها کمک کنیم. البته مردم هم در این شرایط واقعا پای کار آمدند و به کمک قشر نیازمند جامعه آمدند.
این بانوی خیّر به نکته مهمی اشاره کرده و میگوید: الان وقت کمک است. چون کسی نمیتواند خرج مراسم عزا و عروسی کند؛ نمیتواند خرج مسافرت و مهمانی کند و... این پولها را برای کِی میخواهیم؟ باید از این فرصت کرونا برای خدمت به مردم استفاده کنیم. کارهای خیرخواهانهای که هم خدا میپسندد و هم بنده خدا و اینجاست که شاعر میگوید: "صدها فرشته بوسه بر آن دست میزنند/ کز کار خلق، یک گرهی بسته وا کند"