چهرهای کاملا آرام، لبخندی توام با انرژِی مثبت و صدایی رسا و دلنشین کافی بود تا لحظه شروع این مصاحبه را جذاب و خواندنی جلوه دهد، برای افراد مقابل خود احترام زیادی قائل است و این در مذاکره تلفنی و دیدار با وی کاملا مشهود بود. فرزاد خراسانی؛ کارشناسی نرم افزار کامپیوتر تقریباً حدود 10 سال است که مجری گری در برنامههای مختلف فرهنگی را بر عهده دارد. از علاقهاش به محیط زیست همین نکته کافیست که چند صباحیست با راهاندازی انجمن مهرورزان طبیعت سیرجان، فعالیتهای قابل تقدیری نیز در حوزه حفاظت از محیط زیست انجام داده است و به تازگی نیز با توجه به سوابق کار مطبوعاتی، به سمت مسوول واحد خبر و رسانه مدیریت ارتباطات شهرداری سیرجان منصوب شده است. اما تخصص و علاقهاش به اجرا چیز دیگریست. اهداف و آرمانهای خاصی را در مجریگری دنبال میکند به طوریکه اولین سوالم را با وی اینگونه مطرح نمودم...
جناب خراسانی برای شروع بفرمایید؛ لازمه اجرا و گویندگی چیست؟
صدای خوب و تکنیک استفاده از آن لازمه اجرا و گویندگی است، صدای خوب، اولین عنصر در اجرا و گویندگی به ویژه در رادیو است، چون در رادیو صدا تنها پیام رسان به مخاطبان است. همچنین بداهه گویی تسلط در اجرا و مدیریت برنامه از ملزومات اجرا و گویندگی است.
به نظر شما تخصص تا چه حد در امر اجرا کاربرد دارد؟
در مورد مجریان و گویندگان حال حاضر بایستی بگویم؛ متاسفانه ما از استانداردها فاصله گرفتیم و این موضوع باعث شده است برخی افراد که صدا و تصویر مناسبی برای این کار را ندارد در حوزه اجرا فعالیت کنند. در دنیای امروز و با توجه به پیشرفت عظیم علم و تکنولوژی , تحصیلات همراه با تخصص، شرط لازم و کافی برای حضور موفق یک مجری در جامعه است. اما تجربه نیز در کنار تخصص به کمک مجریان موفق میآید.
در بحث تقلید مجریان چه نظری دارید؟
در خصوص الگوبرداری در اجرا باید یادآور شوم تقلید و صداسازی آفت اجرا است که ما این روزها آن را در اجرای برخی مجریان جدید میبینیم، اما الگوبرداری مشکلی ندارد، برای مثال ممکن است من از اجرا کسی خوشم بیاید و سعی کنم شبیه استانداردهای او اجرا کنم، اما نه اینکه از او تقلید کنم، بلکه یک سری خلاقیت فردی هم به آن اضافه میکنم. البته تهیهکنندگان هم در این موضوع نقش دارند چون برخی از آنها به سراغ آماتورها برای اجرای برنامهها میروند.
آيا مجري گری نيازمند برخورداری از استعداد ذاتي است يا داشتن تحصيلات دانشگاهي کفایت میکند؟
بیشتر مجریان از این استعداد خدادادی برخوردارند اما داشتن تحصیلات به همراه علم و دانش در حقیقت مکمل و زینت دهنده این استعداد و عامل شکوفایی آن استعداد ذاتی فرد به حساب میآیند. مجری باید در کارش خلاقیت و نوآوری داشته باشد و با تظاهر و ریا اجرا نکند، به زبان مردم و برای مردم فعالیت کند و صاحب سبک باشد.
فن بيان چقدر در يك اجراي خوب تاثير دارد؟
فن بیان و تسلط مجری به ادای کلمات و عبارات بی شک یکی از مهمترین ارکان یک اجرای خوب محسوب میشود چرا که مخاطبان آگاه و هوشمند امروزی به واسطه حضور انبوه رسانههای جمعی و رقابت تنگاتنگ ما بین آنها از قدرت انتخاب بالاتری در حوزه وسیع و متنوع برخوردار هستند و این امر باعث میشود تا به محض دیدن مجری و شنیدن صدای او، از طریق برقراری حس هم آوایی و احساس نزدیک بودن به مجری و در نهایت برقراری حس همدلی نسبت به انتخاب آن رسانه و تایید مجری آن اقدام کنند. همچنین تاثیربسیار بالای فن بیان یک مجری صحنه در جذب مدعوین حاضر در سالنهای همایش و جشنوارهها مسالهای حائز اهمیت است.
آیا در اجراهای خود از ادبیات خاصی استفاده میکنید؟
بله، به جرات میتوانم بگویم در تمامی اجراهای صحنهام، از اشعار و متون ادبی شاعران و نویسندگان ایرانی استفاده میکنم. با این ویژگی که بنا به موضوع، حوزه و محتوای هر برنامه، سعی میکنم اشعار و متون درخورشان و شخصیت مدعوین و برگزار کنندگان آن مراسم را انتخاب کنم. به طور میانگین در تمام بخشهای خیرمقدم و اعلام برنامهها از یک قطعه یا جمله ادبی استفاده میکنم.
از دیدگاه شما چه تفاوتهایی میان اجرای صحنه و تلویزیونی است؟
یک مثال قدیمیدر میان هنرمندان تئاتر و سینما و تلویزیون وجود دارد و میگویند آن دسته از هنرمندانی که سابقه اجرای تئاتر را در پرونده خود داشتهاند، در برابر دوربین و هنرنمایی در سینما، از تسلط و در نتیجه موفقیت بیشتری در فیلم های سینمایی برخوردارند. این مثال در فضای اجرای صحنه و اجرای تلویزیونی نیز صدق میکند و به نظر بنده اجرای صحنه بسیار دشوارتر از اجرای تلویزیونی بوده و به مراتب از حساسیتهای خاصی برخوردار است. البته حساسیت های آنتن زنده تلویزیون را نیز نمیتوان نادیده گرفت.
کدام اجرا به شما آرامش بیشتری داده است؟
برنامههای مربوط به انجمن مهرورزان و همچنین امور خیریه بیشترین آرامش را به قلب من داده است. اجرای خوب و انتقال حس مثبت و همچنین اطلاعات مفید به مردم ومخاطبان برای بنده در حقیقت، یک خدمت ارزشمند برحساب آمده و به نوعی یک امر مقدس است.
در پایان چه توصیهای به علاقمندان اجرا و گویندگی دارید؟
اجرا، پافشاری، تمرین، جسارت و اعتماد به نفس میخواهد. علاقمندان این حیطه باید مطالعه داشته باشند و با حضور در آموزشگاههای معتبر آموزش ببینند.