در گفتگوی سخن تازه باهادیان، رییس ادارهی کار مطرح شد:
شرایط پیچیدهی اقتصادی این روزها به حد کافی باعث درگیری ذهنی در بین مردم شده و دیگر مردم توانایی رویارویی با گاها سختگیریهای کاری را ندارند.
این را پیمانکارانی که نالان از وضع موجود خود در کارشان بودند اعلام کردند و بیشتر آنان، ادارهی کار را در راس مدیریت تمام امور میدانستند و در همین جهت، مصاحبه ای داشتیم با حامد هادیان، رییس ادارهی کار و رفاه اجتماعی سیرجان.
نخستین معضلی که پیمانکاران از آن شاکی بودند، نپذیرفتن مدارک ایمنی از شرکت، درصورت دریافت آن از جایی جز سیرجان و همین سوال را از هادیان کردیم که چرا پیمانکاران در سیرجان حتی در صورت داشتن مدارک ایمنی دریافتی در شهرهای دیگر و به تبع آن دیدن آموزشهای ایمنی برای دریافت این مدرک، در سیرجان مجبور به شرکت در کلاسهای ایمنی و دریافت مجدد مدرک آن هستند؟
هادیان پاسخ داد: مهمترین سرمایههای ما، سرمایهی نیروی انسانی ست و همه باید از آن محافظت کنند و طبق ماده ۸۵ قانون کار نیز وظیفهی تمامی کارفرماهاست.
باتوجه به اینکه قوانین چنین حکم میکنند و سیرجان یک شهر صنعتی که حجم فرآیندهای تولیدی در آن بسیار بالاست؛ باید تمام مراحل تایید صلاحیت پیمانکاران قانون مدار پیش برود و از همین رو در بحث تاییدیه پیمانکاران و اخذ گواهی نامهی ایمنی به طور حتمی باید تمامی پروسه انجام شود.
در خصوص داشتن مدارک نیز چون سیرجان یک شهر معدنی و صنعتیست نیاز آن در بخش ایمنی با سایر نقاط کشور متفاوت است و یک شخص برای تکمیل دورهی ایمنی خود باید با فرآیندهای معدنی نیز آشنایی داشته باشد و ما نیز عمدتا باید آموزشهای لازم ایمنی در معدن را داشته باشیم بر اساس نیاز شهر خود اشخاص را در زمینهی ایمنی بسنجیم؛ به همین دلیل است که دورههای ایمنی را برگزار و مدرک مورد تایید خود را برای کار پیمانکاران در سیرجان پذیرا هستیم.
برخی از فشرده بودن برگزاری کلاس ها و امتحان ایمنی در سیرجان گله مند بودند، این سرعت برپایی و اتمام کلاس ها حاصل چیست؟
متاسفانه مساله از جایی آغاز میشود که پیمانکاری میخواهد در مناقصه شرکت کند و در لحظهی آخر متوجه میشود که باید تایید صلاحیت پیمانکاری و ایمنی داشته باشد، و از ما تایید صلاحیت فوری میخواهد اما این امر میسر نیست و این پیمانکار باید علاوه بر خودش، تمامی کارگرانش نیز دورههای آموزش ایمنی را به طور کامل بگذرانند و در نهایت مدارک و مستندات مورد نیاز در سایت بارگذاری شوند و این یک فرآیند است و نمیتوان این پروسه را به صورت فشرده پیش برد.
پیمانکارانی که قصد دریافت تایید صلاحیت دارند میتوانند از هم اکنون برای دریافت آن اقدام کنند، زیرا مهمترین مدرک برای دریافت تایید صلاحیت داشتن مدارک ایمنیست و چون دریافت آن مستلزم شرکت در کلاس و آزمون و به طور کلی یک کار ضروری و زمان بر است نمیتوان آن را به دقیقهی نود برای شرکت در مناقصات محصول نمود. دریافت بلافاصلهی تایید صلاحیت بدون مدارک ایمنی ممکن نیست.
در زمینهی کار معادن در سیرجان اختلاف فاحشی مابین دریافتی کارفرما و پیمانکار دیده میشود؛ این نکته در مقایسه با سایر شهرهای معدنی و صنعتی کشور بسیار تامل برانگیز است.
چرا شاهد این اتفاق در شهر سیرجان هستیم؟
بله این مسالهی اختلاف دریافتی کارفرما و پیمانکار وجود دارد و در گام نخست باید دید چه قراردادی و تحت چه میزان کار بین طرفین بسته شده و قرار است چه میزان برای حقوق مزایای پرسنل در نظر گرفته شود.
در این میان ممکن است تخلفی صورت بگیرد و حقوقی که از سوی پیمانکار برای پرسنلش در نظر گرفته شده، به طور کامل پرداخت نشود و میزان کمتری از حق در نظر گرفته شده به کارکنان پرداخت شود که جلوگیری از این اتفاق، نظارت کارفرما بر عملکرد پیمانکار را میطلبد.
اما ملاک ادارهی کار برای پرداخت حقوق همین است که از حداقل میزان حقوق قانونی کمتر نباشد و مزایای قانونی حفظ و رعایت شوند، ضمن اینکه در کارگاههای بالای ۵۰ نفر باید به طور حتمی ترتیب بندی مشاغل نیز برای همگان سازی حقوق اجرا شود.
این قانونی ست که در شورای عالی کار نیز مطرح میشود.
در مجموع اختلاف پرداختیها مربوط به قرارداد بین کارفرما و پیمانکار و نظارت کارفرما بر پرداختی های پیمانکار به کارگران است.
یکی از تشکلهایی که اخیرا در سیرجان رونقی بیش از پیش یافته، نمایندگان و شوراهای کارگریست؛ شیوهی عملکرد این تشکلها چیست؟
بر اساس قانون هر واحدی که در آن کارگری کار میکند الزاماً باید نوعی از آن تشکل ویژهی کارگران، یا نمایندهی کارگری، یا شورای اسلامی کار و یا انجمن صنفی داشته باشد.
دسته بندی این تشکلات بر چه اساسی به یک کارگاه تعلق میگیرند؟
برای کارگاه های بالای ۳۵ نفر شورای اسلامی کار تشکیل میشود و این به نفع همگان است اما این شورا باید با نظر کارفرما تشکیل شود و تنها به خواسته مطالبهی کارگران مربوط نیست.
باتوجه به اینکه سیرجان از واحدهای بزرگ صنعتی تشکیل شده است و کارهایی که صورت میپذیرد با نگاهی همسانسازانه و مقایسه ایست. ما مکاتبات زیادی با کارفرماها برای تشکیل این شورا داشتیم.
مجموعهی بزرگی چون گل گهر شورای اسلامی کار تشکیل نداد و بارها جلساتی برای راه اندازی آن با مدیران منابع انسانی گل گهر داشتیم و هنوز هم پاسخی دریافت نکردیم و گفته شده که در دست بررسیست.
در این میان اما تمام واحدها نمایندهی قانونی کارگران را دارند.
شرکت های پیمانکاری که در مجموعههایی چون گلگهر کار میکنند نیز این کار را منوط به کارفرما میکنند و چون کارفرما خود گلگهر است و هنوز اجازهی تشکیل این شورا را نداده دیگر واحدها نیز میگویند ما اجازهی تشکیل این شورا را هنوز نداریم.
شیوهی انتخاب نمایندگان کارگری به چه شکل است؟
به این صورت که اطلاعیهای در واحد کارگری مورد نظر زده میشود با این مضمون که قصد برگزاری انتخابات نمایندهی قانونی کارگران یا شورای اسلامی کار را داریم و تمام کارگران نیز برای این انتخابات میتوانند نامنویسی کنند.
پس از نامنویسی اسامی از سوی کارفرما به ادارهی کار ابلاغ میشود و بر اساس ملاکهای اداره کار چون عدم سوءپیشینه و عدم اعتیاد و بحث تایید صلاحیت این افراد که قبلا از معترضین نبوده باشد چون این مقوله، بحث تامل و همکاری ست.
دقیقا انتظار از نماینده و وظیفهی اصلی او دفاع از حقوق پرسنل و تعامل مفید با کارگران و کارفرما است.
پس از تایید صلاحیت اداره ی کار و یک هفته پس از آن انتخابات انجام میشود و پس از رای گیری و انتخاب نماینده ی قانونی، اعتبارنامه ی دوساله برای شخص برگزیده به عنوان نماینده کارگران صادر میشود.
در پایان این گفت و گو، هادیان از یک طرح گفت و توضیح داد: اگر کارفرماها، کار آفرینان و صاحبان مشاغل نیروهای فارغ التحصیل مقطع لیسانس به بالا را جذب و استخدام کنند، دولت به صورت کامل به حساب کارفرما واریز میکند و این یعنی معافیت کامل از بیمه.
پیش تر در بحث بیمهی تامین اجتماعی تنها معافیت بیمه مطرح بود اما اکنون بحث پرداخت پول به حساب کارفرماست تا بتواند حقوق، بیمهی پرسنلش را پرداخت کند.
این هم یک طرح دو جانبه است هم برای اشتغال و استخدام نیروهای لیسانس به بالا و هم کمکی به کارفرمایان در جهت پرداخت حقوق و مزایای کارکنانش.
کارفرمایان برای استفاده از این خدمات میتوانند به سایت https://moshavegh.mcls.gov.ir/ مراجعه کنند.