گزارشی از افزایش نجومیتعرفههای نظام مهندسی؛
این شهر گران تر می شود
«تعرفه خدمات مهندسی» بهطور واقعی تا چه اندازه روی هزینه ساخت مؤثر است؟ چگونه محاسبه میشود؟ تکلیف تعرفهها برای سال ۱۴۰۰ چه شد؟ مردم چه میگویند؟ «مسکن» گرانبهاترین دارایی مردم است. کالایی که گذشته از ارزش ریالی بسیار بالا، حافظ و سرپناه مهمترین سرمایههای معنوی انسان نیز هست. از جانِ خودش گرفته، تا جان عزیزترین آدمهای زندگی. برای همین کیفیت و امنیت سازه حیاتی است. مردم انتظار دارند خانهای که با سالها سختیکِشی و یکعالم قسط و قرض خریداری میکنند، نه تنها کیفیت مناسبی برای سکونت داشته باشد، بلکه از سلامت عزیزانشان نیز در مواقع بحران حفاظت کند.
البته که این مهم جز با مهندسیسازی ساختمان امکانپذیر نیست. بدیهی است سازنده یا پیمانکار یک پروژه بهطور طبیعی برای کاستن از هزینهها و اجرای نهچندان باکیفیت سازه، انگیزه دارد. برای همین اصلاً سازمان نظاممهندسی تأسیس شد؛ دستگاهی که متولی نظارت بر اجرای عملیات عمرانی در شهرها است. بعلاوه مسوولیت «طراحی» و «محاسبات» نقشههای ساختمان نیز با آنهاست.
برای این مسوولیت مهم تعرفههایی از سوی نظام مهندسی استان به شهرستان ابلاغ شده است که این افزایش نجومیقیمتها دردسر آفریده و عملا جلوی ساخت وساز را در سیرجان گرفته است و شاکیان زیادی داشته و دارد.
افزایش تعرفه نظام مهندسی و کاهش درآمد شهرداری
در مورد افزایش تعرفههای نظام مهندسی در سال ۹۸نسبت به سال ۹۹ یک بار۶۰درصد گران شد در نیمه دوم ۹۹نیز مجددا ۱۵درصد افزایش قیمت دادند پس مجموعا ۷۵درصد افزایش قیمت داشتند و در سال ۱۴۰۰، ۷۹درصد افزایش تعرفه داشته اند که این موضوع افزایش، کمر ساخت و ساز شهر را خرد میکند. این حق الزحمه قبلا به حساب خود شخص واریز میشد و از همین روی میشد به صورت قسطی کار کرد و تخفیف گرفت اما از امسال این پول مستقیما به حساب نظام مهندسی کرمان واریز میشود که سازمان نظام مهندسی کرمان نیز بعد از کسر مبلغی برای خودش پول حق الزحمه را به مهندس پروژه میدهد. این موضوع باعث شکایت مردم و کاهش درآمد شهرداری میشود از این طرف هم شهرداری نیز گرفتن پروانه ساخت و ساز را گران کرده است که عملا کسی نمیتواند برای ساخت و ساز اقدام کند.
همسان سازی تعرفهها با کرمان
بحث دیگری که مطرح است همسان سازی کردن تعرفهها با شهر کرمان است مثلا تعرفه بخش آباده سیرجان با بلوارجمهوری کرمان یکی شده اما نظام مهندسی کرمان به این فکر نمیکند که مردم منطقه آباده سیرجان قشر خیلی ضعیفی هستند. مورد بعدی بحث ما این است که پولهایی که به حساب کرمان میرود پول هنگفتی است و عملا یک نقدینگی را از سیرجان برده اند حالا پول چه مدت و به چه حساب میرود و سود میکند بماند که باید نظام مهندسی جوابگو باشد که چندین سال این کار را نکرده است. این موضوع در کل کشور انجام شده اما در تهران به خاطر اعتراضهای بسیار لغو شده است.
در ادامه مسیر گزارش با مسعود ترابی؛ عضو هیات رییسه نظام مهندسی سیرجان در این موضوع به گفت و گو نشستیم او میگوید: افزایش تعرفه داشتیم و این افزایش سراسری است چون تا مرداد ۹۸هیات مدیره دیگری بوده افزایش قیمت نداشته و از سال ۹۹به دلیل افزایش تورم افزایش تعرفههای نظام مهندسی را داشته ایم. این افزایش تعرفهها از سال ۹۹ استانی اعلام شده است. خود شورای مرکزی سازمان نظام مهندسی کل کشور به استانها و از مراکز استانها به شهرستانها ابلاغ شده است و هیات رییسه هیچ نقشی در افزایش قیمتها ندارد و ما همان تعرفههای اعلام شده از مرکز استان را در سیرجان ابلاغ و اعمال میکنیم.
ترابی در ادامه میافزاید به دلیل شکایتهای مردمی و درخواستهای فرماندار سیرجان، به کرمان نامه زدیم ولی متاسفانه هنوز خبری نیست این تعرفه بسته به نوع ساختمان بین ۶۰تا ۷۰درصد افزایش تعرفه داشته. قطعا حاشیه شهر با خیابانهای اصلی تفاوت درصد داریم اگر مثلا حاشیه شهر تعرفه ۴۰درصد افزایش داشته باشد قطعا خیابانهای اصلی ۶۰ درصدی است و متاسفانه قیمت تعرفههای ما با مرکز استان یکسان است. نظام مهندسی ساختمان زیر مجموعه استان است و تحت عنوان هیات اجرایی شهرستان سیرجان فعالیت میکند ما از مرکز استان هر چه ابلاغ کنند انجام میدهیم.
از چهار رشته معماری، برق، عمران و مکانیک ۸۳۵ مهندس داریم که منبع درآمدشان همین است و این افزایش تعرفه به نفعشان شده است و از سوی مهندسان شکایتی نداریم هرآنچه شکایت داریم از سوی مردم است ولی مهندسان هم مردم همین شهر هستند و این گرانی روی اجناس دیگر بی تاثیر نیست.
با راه اندازی سیستم ارجاع نظارت، مردم نمیتوانند مستقیما با خود مهندس پروژه مبلغ حق الزحمه و نوع پرداخت آن را تعیین تکلیف کنند و در این میان تخفیفاتی بگیرند و یا به صورت اقساط بپردازند. الان طراحی را با خود مهندس حساب و کتاب میکنند اما پول نظارت را باید به حساب سازمان بدون تخفیف بریزند و این پول ۴۵درصد نقدی به مهندس مورد نظر پرداخت میشود و ۴۰درصد نیز در طول سال دریافت میکند و ۱۵درصد باقی مانده نیز سهم نظام مهندسی کرمان است این امر نقدینگی را از سیرجان میبرد پول در بانک سیرجان است و حق امضا با هیات مدیره کرمان است.
او در پایان گفت: با شروع ۱۴۰۰و افزایش تورم ارباب رجوع خیلی کاهش یافته است این موضوع قطعا روی کسب درآمد شهرداری هم تاثیر مستقیم دارد چون تا ما نقشه ای ندهیم کسی برای کسب پروانه ساخت به شهرداری مراجعه نمیکند.
در ادامه تلاشمان برای صحبتهای محمد فرساد رییس نظام مهندسی سیرجان به نتیجه نرسید همچنین ابوذر زینلی، رییس شورای شهر سیرجان برای پیگیری و حل این موضوع گفت: حل این مشکل در حوزه اختیارات شورای شهر نیست و هیچ کمکی از دست ما بر نمیآید. حال این موضوع مطرح است که حق مردم را که باید بستاند؟