چراکسی رسیدگی نمی کند؛
کم فروشی در برخی جایگاه های سوخت

در بسیاری از واحدهای بزرگ در بازار، کم فروشی‌های فراوانی معمول شده و قابل مشاهده است. از مصادیق این کم فروشی‌ها، حتی در جایگاه‌های عرضه بنزین هم دیده می‌شود. شهروندان از این موضوع گلایه دارند که بنزین کمتری نسبت به بنزینی که هزینه آن را پرداخت کرده، دریافت کرده‌‌اند.
برای مثال برای یک خودرو با باک 50 لیتری، 50 لیتر بنزین زده‌‌اند اما آمپر به صورت کامل بالا نیامده است. و یا اینکه برای یک خودرویی با باک 35 لیتری، 36 لیتر زده اند و هنوز آمپر به طور کامل بالا نیامده. اینها مواردی هستند که برای بسیاری از شهروندان محرز شده و شهروندان خواستار رسیدگی به این موضوع از سوی مسوولان ذیربط هستند. همچنان این دغدغه بین مردم وجود دارد و به یک تجربه مشترک تبدیل شده است.
نمونه‌ای از اخاذی در یکی از جایگاه های سوخت
«یکی از شهروندان علاوه بر کم فروشی بنزین در برخی از جایگاه ها، از این موضوع گلایه داشت: «حدود سه ماه پیش، برای بنزین زدن خودرو ام، به یکی از جایگاه های بنزین رفتم و بنزین زدم و حساب کردم و از جایگاه بیرون آمدم. اما الان پس از سه ماه از این موضوع یکی از پمپ‌چیان این جایگاه با شماره‌ی من تماس گرفته که شما هزینه‌ی بنزینی را که آن تاریخ زده‌اید حساب نکرده اید.
پس از پیگیری، مسوول آن جایگاه به ما گفت که  شما ابتدا 2 لیتر بنزین زده اید و سپس 50 لیتر که مبلغ 50 لیتر بنزین را پرداخت نکرده اید. هر چه فیلم درخواستی را از مسوولان این جایگاه خواستیم  این فیلم به ما داده نشد و دوباره تماسی از یکی دیگر از پمپ‌چیان این جایگاه گرفته شد که  عملیات پرداخت شما موفق نبوده  و باید دوباره هزینه‌ی این 50 لیتر را بپردازید.
 مسوول جایگاه به ما گفت که تماس اخیر از  طرف کسی بوده که صدای تماس شما را از  قبل شنیده بوده. یعنی یک نوع اخاذی به طور واضح انجام می دهند و کسی جلو دارشان نیست.  می خواهم بدانم که اصلا هیچ فیلتری برای انتخاب پمپ‌چی در جایگاه های سوخت وجود دارد یا نه؟ با رییس شرکت نفت هم تماس گرفتم و جریان را توضیح دادم و ایشان گفت که بروید نیروی انتظامی شکایت کنید تا به کارتان رسیدگی شود!»
سوال یکی دیگر از شهروندان از مدیرعامل شرکت نفت این بود که آیا سوختگیری وظیفه‌ی پمپ‌چی هست یا خود افراد و آیا در صورت سوختگیری توسط پمپ‌چی، باید مبلغی اضافه بر هزینه‌ی سوخت باید به آن‌ها پرداخت شود؟ چون بسیاری از پمپ‌چیان بعد از سوختگیری ماشین، درخواست پول اضافه می کنند.»
پیگیری واعتراض مان به جایی نمی رسد
همشهری دیگری میگوید: «با مراجعه به  یکی از جایگاه‌های سوخت، از متصدی جایگاه درخواست کردم که ۴۰ لیتر بنزین بزند تا باک خودرو کاملا پر شود و پس از آن که سوختگیری آغاز شد، سریعاً ۱۲۰ هزار تومان هزینه بنزین آزاد، با کارت بانکی پرداخت شد، اما به محض پرداخت هزینه، متوجه صفر شدن عدد نازل و اتمام سوختگیری خودرو از سوی متصدی جایگاه شدم.
 سرعت این سوختگیری بسیار سریعتر از حالت معمول بود و زمانی که این موضوع را به متصدی جایگاه اعلام کردم، او مدعی شد که ۴۰ لیتر بنزین را به صورت کامل زده، اما خودرو دارای کامپیوتر سفری بود و با بررسی آن متوجه شدم که ۴۳ لیتر بنزین در باک خودرو وجود دارد. با توجه به این که قبل از سوختگیری باک خودرو هنوز کاملا خالی نشده بود.
اعتراض من به متصدی جایگاه به جایی نرسید و با ادامه‌دار شدن موضوع، یکی دیگر از کارکنان اقدام به سوختگیری مجدد برای خودرو کرد؛ او نازل را با سرعت فشار داد و حدود ۸ لیتر بنزین دیگر زد تا باک خودرو پر شد که با این حساب، مجموع دوبار سوختگیری، حتی از حجم باک خودرو هم بیشتر شد.»
در جایگاه ها کم فروشی صورت نمی گیرد
کم فروشی بنزین در جایگاه موضوعی است که سال‌هاست آفت این حوزه شده و صدای اعتراض بسیاری از مردم را بلند کرده است؛ در این راستا، با سرپرست شرکت فرآورده‌های نفتی شهرستان، گلایه‌های شهروندان را مطرح و از مردم تقاضا کرده که پاسخ وی در رابطه با آن چنین بود: «فکر نمی کنم هیچ کدام از جایگاه های شهرستان کم‌فروشی داشته باشند چون ما به صورت ماهانه بازرسی انجام می دهیم و البته از اداره‌ی استاندارد هم هر 6 ماه یک بار بازرسی انجام می دهند.»
تنها راهش آزمایش با پیمانه  است
بنی اسد که توضیحات ما را بی اساس و پایه می‌داند می‌گوید: «فرد معترض به اینجا بیاید و ما یک پیمانه‌ی 20 لیتری که مورد تایید ما است را به پمپ مورد نظر ببرد و در صورت کم فروشی با این جایگاه برخورد می شود. چون باک خودروها معیار ما نیست و فقط  پیمانه مورد تایید ماست.»
بنی اسد امکان هیچ گونه تخلف و دستکاری را موجه نمی داند چون به اعتقاد وی تمام تلمبه ها، پلمپ هستند. و امکان هیچ گونه تخلف و کم‌فروشی وجود ندارد.
تخلف پمپ‌چی ربطی به ما ندارد
از ما که حقوق نمی گیرند
وی در رابطه با نحوه ی گزینش پمپ‌چیان هم چنین گفت: «از طرف ما هیچ فیلتری برای گزینش آن ها وجود ندارد، آن صاحب جایگاه است که باید پاسخگو باشد، این افراد زیر نظر اداره ی کار هستند و انتخاب‌شان با کارفرماست. زیر نظر ما نیست چون ما که به آن ها حقوق نمی دهیم.  
بنی اسد در رابطه با مورد ذکر شده در قسمت بالایی گزارش و مزاحمت از سوی پمپ‌چیان برای یکی از شهروندان گفت: «باید به نیروی انتظامی رفته و از آن فرد شکایت شود و اعاده‌ی حیثیت  کند ما در خصوص کیفیت و کمیت سوخت هر چه هست ما در خدمت شما هستیم.»
بی تقصیری شرکت نفت!
هر چند که پاسخ گویی حتا در مورد کمیت سوخت هم از سرپرست این شرکت نشنیدیم و ایشان پاسخ گویی به تمام گلایه ها را به ارگان ها و اشخاص دیگر نسبت داد و هیچ مسوولیتی در قبال این امور به عهده نگرفت، علاوه بر آن هیچ توضیحی در صورت بروز کم فروشی در جایگاه های سوخت از طرف وی به شهروندان داده نشد.
 بنابراین سراغ فردی رفتیم که در رابطه با کم فروشی سوخت و علل و راه های این تخلف، آگاهی هایی به سخن تازه داد: «در بنزینِ برخی جایگاه‌ها هوا مخلوط می شود. از این بابت است که آمپر بنزین سریعا پایین می‌‌آید. پس در بنزینی که در برخی پمپ‌های جایگاه‌ها می‌زنیم هوا وجود دارد. دلیل آن هم پایین رفتن سریع آمپر بعد از سوخت گیری یا بالا نیامدن آمپر بنزین بعد از سوخت‌گیری‌ست. علل متعدد دیگری هم در این موضوع می توانند دخیل باشند.
به عنوان مثال، خرابی یا دستکاری تجهیزات جایگاه سوخت. انجام دادن این روش، راحت تر و در صورت مطلع شدن بازرسان می‌توان آن را گردن خرابی دستگاه انداخت.
موردی دیگر، در نشان دادن لیتر تحویلی که روی نمایشگر به نمایش در می‌‌آید خطا ایجاد می‌‌شود یا وارد شدن هوا به بنزین در هنگام پمپاژ آن، به خصوص در حالتی که از پمپ هیدرولیک درون دیسپنسری برای پمپاژ استفاده ‌‌شود، امکان وارد شدن هوا به سوخت وجود دارد. در این مدل هر نازل برای خود یک پمپ هیدرولیک دارد و این پمپ سوخت را از مخزن زیرزمینی می‌کشد و به نازل تحویل می‌دهد.
علت دیگر این که ممکن است پمپ مورد نظر از لحاظ آب بندی و سیستم جداساز هوا دچار مشکل شود و هوا وارد سوخت شود.
البته بعد از پمپاژ نیز امکان ورود هوا به سوخت در پیمانه‌گر نیز وجود دارد و یا با از بین رفتن  آب بندی در مرحله پر و خالی شدن پیستون مقداری از سیال نشتی ‌‌کند. بنابراین مقداری از فرآورده پیمانه شده با فرآورده پیمانه نشده مخلوط می‌‌گردد و باعث ایجاد خطا در پیمانه‌گر می‌شود. در این حالت مقداری سیال از مرحله قبل در پیستون پیمانه‌‌گر باقی مانده و سیال جدید کمتری، پیستون را پر می‌‌کند و باعث می‌شود شفت پیمانه‌‌گر با خطا چرخش کند. در این حالت متقاضی سوخت، فرآورده کمتری نسبت به هزینه پرداختی دریافت خواهد کرد.
و اما شیوه صحیح سوختگیری
وی ادامه داد: «بنزین مانند نوشابه گازدار است که وقتی آن را درون لیوان خالی می‌کنیم، به صورت کف بالا می‌آید و وقتی کف آن پایین می‌رود، مقداری از نوشابه کم شده است. در مورد بنزین هم، وقتی مالکان خودرو نازل را تا انتها درون باک ماشین می‌گذارند و دسته آن را فشار می‌دهند، گاهی مشاهده می‌کنند که شلنگ می‌پرد؛ این یعنی نازل دیگر جایی برای نفس کشیدن ندارد.
به گفته‌ی وی، مالک خودرو بدون توجه به این موضوع، سوختگیری را ادامه می‌دهد تا جایی که فکر می‌کند باک خودرو پر شده و وقتی آمپر را مشاهده می‌کند، متوجه می‌شود که باک پر نشده است. به علت این نحوه سوختگیری، گاز بنزین خارج شده و حجم بنزین موجود در باک کم می‌شود. پس باید به آهستگی بنزین زد، که اگر به آهستگی ریخته شود، زیاد کف نمی‌کند.
بر اساس توضیحات این شخص مطلع، فارغ از این موضوع که افزایش مصرف بنزین، ناشی از کیفیت پایین خود آن است یا خودروها.  باید توجه شود که سوختگیری اگر با شیوه صحیح انجام نشود، در حقیقت بنزین کم‌تری نسبت به هزینه پرداخت شده، وارد باک می‌شود.»