گزارشی پیرامون محورهای ورودی شهر سیرجان؛
وصلههای ناجور شهر پولدارها
سیرجانیها میپرسند چرا سهم جادههای سیرجان از افزایش عوارض جادهای سهمی نبرده و چرا مرکز استان در دادن بخشی از بودجههای دولتی به شهرستان سیرجان خساست میورزند؟
جاده های ناهموار اطرف سیرجان
این نکته را خیلی از مردم همشهری و حتا غیرهمشهری متوجه شدهاند که وقتی در جادهای به سمت سیرجان میآیی یا از سیرجان دور میشوی، محورهای محدوده منطقه استحفاظی سیرجان با ناهمواری و خرابی زیادی همراه هستند درحالی که برای محورها منطقه استحفاظی شهرهای دیگر اینگونه و به این شدت با خرابی جاده روبرو نیستید.
این موضوع در پیامهای مردمی که به دست سخن تازه میسد نیز نمود زیادی دارد که خواهان پیگیری مرمت و روکش شدن آسفالت جادههای سیرجان در محورهای شیراز، کرمان و شهربابک و بندر عباس شدهاند.
جاده پاریز و بلورد و بخش گلستان نیز جای ویژه خود را در میان این پیامکها دارند و آن قدر به آنها رسیدگی نشده که انگار فراموش شدگاناند!
یکی از این محورها بدون مشکل نیست و در همهی آنها بدون استثنا به منطقه استحفاظی سیرجان که میرسی به قول گفتنی جاده داغون میشود.
یکی برای سخن تازه نوشته: «خواهش میکنیم این موضوع را از اداره راه و شهرسازی پیگیری کنید. زشته به خدا برای سیرجان. اون از ورودی و خروجیهای شهرمون.
جاده راه آهن و فرودگاه اینم از جادههایی که فقط جلوبندی داغون میکنند. واقعا جای تاسف داره.»
جاده سیرجان تا بردسیر همشهری دیگری میگوید: «جاده سیرجان تا بردسیر نیاز به روکش آسفالت دارد. مسوولان سیرجان از خواب زمستانی بلند شید از حق همشهریاتون دفاع کنید. یه خورده خودتون رو جمع کنید. شهری مثل سیرجان روی گنج خوابیده و این باشه وضعیت خودش و این هم جادههاش؟!»
برخی شهروندان نیز به توان مدیریتی زینلی رییس اداره راه و شهرسازی سیرجان تشکیک کرده و به او انتقاد دارند: «مرد شکست ناپذیر آقای زینلی مدیر راه و شهرسازی قریب به 15 سال کسی نتونسته صندلیشو بگیره.»
جاده گل گهر- سیرجان سالهاست پرسنل شاغل در شرکتهای منطقه گل گهر از وضعیت این جاده گله دارند با اینکه جاده دو بانده است ولی بار ترافیکی زیادی دارد روزانه علاوه بر اتوبوسها و کامیونهایی که بار و پرسنل شرکتهای مختلف را جابجا می کنند ، تردد سایر خودروها و کامیونهای عبوری هم در این جاده زیاد است و این جاده نیاز به اضافه شدن یک یا دو باند دیگر را دارد کاش مسوولین مربوطه نسبت به این موضوع چاره ای می اندیشیدند.
وقتی روزانه چند هزار دستگاه تریلی از معادن بارگیری میشود و به سمت کرمان یا بندرعباس میرود، از هر بارنامه یک میلیون عوارض راهداری اخذ میشود اما این درآمد دولتی هم تاثیری روی بهبود وضعیت کنونی جادههای سیرجان نداشته است!
حتا طی بازدید استاندار کرمان از سیرجان و گلگهر اخطار دادند که دفعه دیگر شاهد این اوضاع و خراب ورودیها نباشم. اما باز هم آش همان آش و کاسه همان کاسه و گوش اگر گوش تو ای مسوول است، البته آنچه به جایی نرسد فریاد است.»
جادههای استحفاظی سیرجان رانندهای ایران دیده و با تجربه از اهالی همین خطه میگوید: «خدا شاهده کل ایران رو رفتم، بدترین آسفالت رو این شهر داره. مسوولان مربوطه چه کار میکنند؟ یعنی شما زمانیکه از بندرعباس میآیید تا بعد از حاجی آباد جاده با آینه هیچ فرقی نداره، اونجایی که تابلو زده منطقه استحفاظی این شهرستان خدا زدهی سیرجان، خرابی شروع میشه! یعنی دقیق بعداز این تابلو و دقیق تا پارکینگ خونه، مسیر خرابه. این اگه نشونهی اوج ظلم و فساد نیست، نشون چیه؟ همهی ورودیهای شهر از ۴۰ کیلومتر مونده به شهر همین طوری افتضاحاند!»
یک همشهری دیگر به کمبود امکانات بین جادهای در منطقه استحفاظی سیرجان اشاره دارد: «نه جاده داریم و نه مجتمع خدمات رفاهی در منطقه استحفاظی سیرجان بافت یک مجتمع خدمات رفاهی دارد فولاد بافت میسازد در حد عالی. بردسیر هم همین طور. سیرجان فقط مجوز صادر میکنند بدون نظارت بر اجرا. تعهدات ۳۰ سال هست اما مجوز گرفتن و ورودی مجتمع رو آسفالت نکردن یا سرویس بهداشتی درست ندارند! واقعا تعهدات اجتماعی معادن و بودجهشون کجا خرج میشه؟ روزانه از ۲۰۰۰ تا ۳۰۰۰هزار ناوگان حمل ونقل بار در سیرجان بارنامه می شود که ۵۰درصد استان هست. ۹درصد عوارض جابجای دریافتی از این بارنامهها کجا خرج می شود سهم شهرستان سیرجان چقدر هست؟ شرکتهای فولادی که بیشترین بار را دارند بابت تخریب این جادهها چقدر تعهد دارند؟»
همشهری دیگری به رانندگی در شب این جادهها اشاره میکند و خطراتش: «موقع رانندگی خصوصا نزدیک شهر خیلی چاله و شیب بدِ جاده را متوجه میشوی. چقدر کشته. طی سالیان قبل و امسال در محدوده ۵۰کیلومتری سیرجان در ورودیها. داشتیم؟
رانندگان تریلرهای شهرِ مثلاً ترانزیتی سیرجان نیز از این وضعیت آشفته ناراحت و عصبانی هستند.
رانندهای در همین باره به سخنتازه میگوید: «هر کامیون که بار میبره عوارض و مالیات و... دیگه رو نقد همون لحظه پرداخت میکنه ولی یه جاده درست نداریم. هر طرف سیرجان نگاه کنی جاده درستی نداره. میخوام چرخ تریلیم داخل این چالهها نیوفته دست چپ میرم و سواری هم میندازه پشت سرم حالا چراغ بده کی نده ...هر دوتا هم بیگناهیم. بعضی مواقع هم منجر به تصادف میشیم. هربار هم پلیس یکی رو مقصر اعلام میکنه و جالبه که کاری هم به آسفالت ندارن درحالی که مقصر اصلی جاده است.
رییس اداره راه و فرماندار رو بشونین جلو یه تریلی ببرین از نزدیک احساس کنند مشکل رو بلکه فکر درمون باشند. واقعا برای شهر ما سیرجان با این درآمدی که از معادن داره افت داره این آسفالت جادهها و وردیهای شهرمون باشه. مسوولین کجایید که رسیدگی کنید؟»
مردم از این شرایط خیلی شاکیاند و برایشان سوال است که واقعا وقتی جادههای سیرجان از هر طرف که بروی چه مقصدت کرمان باشد و چه شهربابک و چه... چنین است، آیا مسوولان خودشان از اینها رد نمیشوند؟ شاید هلیکوپتر شخصی دارند یا واقعا برایشان مهم نیست!
برخی از همشهریان معتقدند مشکل از نبود نظارت بر روی کار پیمانکاران جادهساز است و عمر مفید جادههای احداثی بسیار کم است چون استانداردها رعایت نمیشود.
بنابراین نظارت راه و شهرسازی باید قویتر باشد. این دسته برای شاهد شیب غیراستاندارد محور سیرجان کرمان را مثال میآورند که بسیاری را از جاده به بیرون پرت کرده و موجب از دست رفتن خیلی از عزیزان شده. یا ماجرای استفاده از نخالههای ساختمانی برای پهن و عریض کردن جاده ورودی سیرجان از سمت کرمان و یا مثال بارزترش استفاده از گونیهای شن به جای علائم هشدار دهنده در مسیر سیرجان به بافت و نرسیده به بلورد که سال گذشته موجب کلی حادثه شد تا فرماندار شخصا بازدید کند و وارد عمل شود.
سیرجانیها اکثرا معتقدند تا زمانی تقسیم بودجههای مرکز دست کرمان باشد، انتظار خوبی برای سیرجان نباید داشت. و از محل عوارض جابجایی بارنامههای صادر شده که در ۲سال گذشته از ۴درصد به ۹درصد افزایش یافته می شود تمام جادهها را ترمیم کرد ولی افسوس، کرمان با خود خواهی فقط در مرکز استان خرج می کند.