شیوه رانندگی و ترافیک در همه جای دنیا یکی از شاخصه‌های مهم برای رتبه بندی فرهنگ عمومی و حتا فرهنگ ملی هر کشور و شهری به حساب می آید.
اینکه رانندگان چقدر به حق تقدم عابران پیاده و خودروهای امدادی و پلیس اهمیت می‌دهند. خط کشی عابر پیاده تا چه اندازه روی کاهش سرعت خودروها تاثیر می گذارد و موارد متفاوتی مثل احترام به قوانین حتا در صورت خلوتی خیابان و چهارراه ها یا رانندگی نکردن در حالی که راننده ماده مخدری مصرف کرده و.. همه و همه در این شاخص مورد سنجش و ارزیابی قرار می‌گیرند.
نهادینه نشدن فرهنگ درست در بسیاری از موارد یاد شده از جمله معضلات و مشکلات ترافیکی است که شهر ما سیرجان از آن رنج می برد.مشکلات مشخص بومی سیرجان چیست و برای ارتقا فرهنگ درست رانندگی چه می توان کرد؟
پارک دوبل
رانندگی با آشفتگی در سیرجان تا بدانجایی است که نه تنها رانندگی میان خطوط رعایت نمی شود که در بسیاری مواقع شاهد توقف های نابجای خودروها در وسط خیابان و پارک های دوبل هستیم.
این موضوع تا حد زیادی موجب ترافیک سنگین در شهر ما می شود اما همچنان وجود دارد.
 معضلی که به نظر می رسد بیشتر از آنکه ریشه در ناآگاهی از قوانین داشته باشد، ریشه در بی مبالاتی دارد. بدین معنی که فرهنگ زیست جمعی شهری در جامعه ما نهادینه نشده و بسیاری از شهروندان هنوز در دایره ی فرهنگ فرد محوری خود قرار دارند.
 معنی چراغ زرد را نمی‌دانیم
در سیرجان عموما چراغ زرد به معنای هرج و مرج موقت هنگام عبور از چهارراه ها پنداشته می شود. این تصور عمومی اشتباه موجب شده بسیاری از تصادفات درست سر چهارراه هایی در سیرجان اتفاق بیفتد که چراغ راهنمایی دارند و در یک روند طبیعی این تعداد تصادف منطقی نیست. به گفته ی کارشناسان ترافیکی چراغ زرد برای دادن یک فرصت اندک به رانندگانی که به دلایل ترافیکی هنوز وسط چهارراه هستند و موفق به عبور کامل از تقاطع نشده اند، کاربرد دارد اما متاسفانه در سیرجان برخی رانندگان به چراغ زرد به چشم فرصتی برای عبور شتابزده از چهارراه نگاه می‌کنند و علاوه بر اخلال همیشگی در جریان عادی ترافیک، گاهی نیز موجب تصادف و برخورد دو یه چند خودرو با هم می شوند.
رانندگی پر خطر
حرکات نمایشی و تیک آف زدن و لایی و  دستی کشیدن از جمله مشکلات رانندگی در سیرجان است که مختص رانندگی نسل جوان است. جوانی که هیجان دارد و حرکات نمایش قشنگی هم با خودرو اجرا می کند اما یا نمی داند جای این دست حرکات در خیابان و کوچه و چهارراه و میدان نیست و یا می داند و به خاطر خلا نبود پیست مناسب این کار، باز هم به چنین کاری مبادرت می ورزد.
تنها فکر کردن به این موضوع که جان و مال دیگران نیز قابل احترام است و حتا اگر کسی قصد بازی با جان خود را دارد، حق ندارد برای زندگی دیگران نیز تصمیم بگیرد، می تواند راننده علاقه مند به حرکات نمایشی را متحول کند تا به خاطر حفظ جان دیگر همشهریانش دست کم این قبیل کارهایش را به بیابان و جاده های متروکه ببرد و برای دیده شدن نیز دوستش از حرکات نمایشی او فیلم بگیرد و در فضای مجازی منتشر کند.
رانندگی هنگام مستی یا نشئگی
این که کسی در حالتی غیرعادی و درست هنگامی که به خاطر مصرف یک ماده مخدر سطح هوشیاری پایینی دارد و درصد خطایش زیاد است، پشت خودرو بنشیند، در همه جای جهان غیرقانونی است زیرا رانندگی کاری نیازمند سطح هوشیاری بالاست. دلیلش هم مشخص است زیرا رانندگی و حمل و نقل و جا به جایی ارتباط مستقیمی با جان آدم ها دارد.
حال تصور کنید که در سیرجان این فرهنگ بد در سالیان گذشته رایج شده که افراد برای سرگرمی درست هنگام مستی به رانندگی می پردازند و حتا نام آن را دور دور گذاشته و به چشم تفریح به آن نگاه می کنند!  
تفریحی که اگر آن را دگرآزاری یا سادیسم ننامیم دست کم می توانیم آن را به ناآگاهی ارتباط بدهیم.
بازی با جان کودکان
کودک را روی باک موتورسیکلت نشاندن، یا نشاندن او روی پای راننده خودرو و همچنین اجازه دادن به او برای بیرون کردن سر و بدنش از پنجره ی سقف خودروهای لوکس یا دریچه آن فرهنگ غلط رایج دیگری است که در سیرجان بسیار مشاهده شده.
 این کار بسیار خطرناک است اما در سیرجان بسیار دیده می‌شود. به گفته ی مسئولان راهنمایی و رانندگی تاکنون گزارش‌های زیادی از آسیب رسیدن به کودکان و یا بدتر مرگ آنان به خاطر پرت شدن از خودرو هنگام ترمز گرفتن منتشر شده است.
بنابراین پدری که فقر را بهانه نشاندن فرزندش بدون کلاه ایمنی روی باک موتور می کند یا مادری که اجازه می دهد فرزندش از دریچه سقف ماشین بیرون را تماشا کند تا او نیز بتواند خودروی لوکس را به نمایش بگذارد و پز بدهد، هر دو دارند یک فرهنگ غلط را ادامه می دهند و این میان بدون اینکه متوجه باشند با جان عزیزترین کسان خود بازی می کنند.
نهادینه شدن فرهنگ لازمه‌ اصلاح خطاهای رایج در شیوه‌هایی رانندگی است زیرابه گفته‌ی بسیاری ازمسئولان ترافیکی و راهنمایی و رانندگی جریمه به تنهایی بازدارنده نیست و بدین منظور از خانواده‌های سیرجانی توقع می‌رود روی این مسائل حساس باشند تا در آینده نزدیک شاهد باشیم نسل جدید در رانندگی قاعده‌مندتر رفتار می‌کند و احترام به قوانین را سرلوحه رانندگی خود می‌داند. به امید آن روز.

*روابط عمومی و امور بین الملل شرکت سنگ آهن گهرزمین