نگاهی به مشکلات ترافیکی ناشی از فرتوتی محورهای مواصلاتی شهرستان
جاده سیرجان تا گل گهر نیازمند آزاد راه

هوس کردم برم سیری به سیرجون
پشیمون در مسیر و سیر از جون
الا اسب سفید سیرجونی
مرا از راه دیگر می‌رسونی؟
این دوبیتی اگرچه قدیمی‌ست اما همچنان گویی تازه است و انگار برای مسیرهای امروزی منتهی به سیرجان سروده شده باشد!
در سیرجان قدیم وقتی می‌خواستند به کسی که تهدید به رفتن می‌کرده بگویند راه باز جاده دراز، از این جمله استفاده می‌کردند: «این راه سفید می‌زنه» و واقعا هم راه سفید می‌زد چرا که مسیرها خاکی و شوسه بود. با رسیدن به دوران نوین و راه اندازی جاده‌های آسفالتی اگرچه دیگر این ضرب المثل از کارکرد افتاده بود زیرا از این پس راه‌ها سیاه می زدند اما در سال های اخیر به نظر می رسد این جمله باز معنا و مفهوم خودش را پیدا کرده و قابل کاربرد شده زیرا تقریبا آسفالت همه‌ی محورهای مواصلاتی سیرجان آن قدری فرتوت و آفتاب خورده هستند که رنگ سیاه قیرشان پریده و سفید می زنند.
این مقدمه را آوردم که نگاهی گذرا و خلاصه بندازیم به جاده‌های منطقه استحفاظی شهرستان سیرجان و وضعیت بدی که دارند.
تقریبا اکثر راه هایی که از سیرجان آغاز یا به سیرجان ختم می شوند با مشکلات خاص خودشان روبرو هستند.
سیرجان تا گل‌گهر همچنان پرترافیک
ابتدای محور سیرجان به شیراز در محدوده سیرجان به منطقه گل گهر  با وجود دو بانده شدن در سال‌های اخیر اما همچنان به خاطر ترافیکی که معادن ایجاد می‌کنند، دچار مشکلات عدیده است. حجم ترانزیت بار و اتوبوس‌ها آن قدر زیاد است که موجب شده خودروها ناچار به رانندگی در سرعت بالا شوند زیرا شتاب کار و مشغله ی روزمره این شرایط را به این محور تحمیل می کند. به ویژه که در ساعات مشخص رفتن و برگشت نیروهای کار معادن حجم ترافیک بیشتر نیز می شود.
هرچند نمی‌توان از شرکت‌های معدنی مثل گل گهر توقع داشته باشیم در این ماجرا خود دست به کار شوند. این همت اداره راه و شهرسازی را می طلبد که از معادن بخواهد یاری رسان تامین بودجه برای رفع مشکل شود.
رییس اداره راه و شهرسازی باید به جای دست روی دست گذاشتن فکری به حال این جاده بکند و در نامه نگاری با معادن برای تامین بودجه تعریض جاده جلوی خطری را که هر روز جان رهگذران این مسیر را تهدید می‌کند، بگیرد.
یک راه خراب و بار ترافیک چند محور
سیرجان تا نجف شهر که بار ترافیکی آرامستان و خواجوشهر و بلورد و بافت نیز بر دوش آن است، وضعیت بغرنجی دارد و متاسفانه این مسیر نه در محدوده شهرداری سیرجان است و نه شهرداری نجف شهر تا دست کم توسط آنان به این جاده رسیدگی بشود. اگرچه شهرداری سیرجان تنها می تواند با ایجاد مسیر مجزایی برای آرامستان بار ترافیکی محور نجف شهر را کم کند اما هنوز کاری انجام نشده است.
جاده‌های ترک خورده!
از طرف دیگر اگر وارد جاده سیرجان به سمت کرمان یا سیرجان به سمت شهربابک شوید، آسفالتشان آن قدری ترک خوردگی و از هم پاشیدگی دارد که سرسام بگیرید. همین موضوع هم باعث شده که بسیاری از خودروها تنها از  سمت چپ که مختص سبقت است به مسیر خود ادامه بدهند و موجب ترافیک و تصادف شوند. در مسیر بازگشت به سیرجان نیز اوضاع چندان بهتر نیست و آن شیب غیراستانداردی که خودروها را با خود به بیرون از جاده پرتاب می کرد همچنان قربانی می گیرد و مشکل آن رفع نشده است.
مشکل از کمبود اعتبارت دولتی است
اما انفعال متولیان این بخش همیشه مورد انتقاد مردم سیرجان بوده و هست. چه بخش ساخت و ساز و جاده سازی که مربوط به اداره راه و شهرسازی است و چه بخش تحویل مسیرهای تازه ساز و نگهداری و تعمیر آن که مربوط به اداره راهداری است اما از آنجا که نوک انتقاد این نوشته درباره شرایط موجود جاده‌های کنونی بود، در همین باره به سراغ وحید قابلی رییس اداره راهداری می رویم تا با او این مشکلات را در میان بگذاریم. قابلی هیچ کدام از مشکلات موجود را انکار نمی‌کند اما کمبود بودجه و ناکافی بودن اعتبارات مصوب دولتی در چند سال اخیر برای حوزه‌ی سیرجان را دلیل به وجود آمدن این شرایط می داند.
به گفته ی رییس اداره راهداری سیرجان اعتبارات دولتی حتا کفاف حقوق نیروها و کارکنان این اداره را به سختی می دهد.
او تاکید دارد: ما با این بودجه خیلی همت کنیم چاله ها را پر کنیم.
البته او ضرورت چانه زنی فرماندار و مدیرکل با استانداری و همچنین با مرکز استان را تایید می‌کند اما از معادن نیز انتظار می رود به میزان نقشی که در تخریب جاده ها به خاطر استفاده بیش از حد دارند، برای جبران کسری بودجه و اعتبارات نگهداری و مرمت جاده های دست به جیب شوند. وی در بحث مرمت جاده ها بر ضرورت اولویت بندی تاکید دارد و می‌گوید: توجه ما بر رفع نقاط حادثه خیز است.
وی آمار تلفات جاده‌ای در 4 ماه نخست سال جاری را 28 کشته اعلام کرد و با وجود کاهش محسوس آن نسبت به مدت مشابه سال گذشته تاکید کرد که یک نفر هم زیاد است. قابلی نیز اذعان دارد که بسیاری از جاده های مربوط به مدوده استحفاظی سیرجان نیاز جدی به روکش دارند و برای این مهم امسال نزدیک 200 میلیارد تومان اعتبار معین شده و کار در بخش‌هایی از محور سیرجان به کرمان و همچنین برخی راه های فرعی در مسیر خواجه شهر آغاز گشته است. وی بر ضرورت آزادراه شدن محور سیرجان تا گل‌گهر تاکید کرد و لزوم پیگیری این موضوع توسط استانداری کرمان و شخص فرماندار سیرجان را پیش کشید تا در رایزنی با گل‌گهر و دیگر شرکت‌های درشت معدنی که به مسئولیت اجتماعی خود اهمیت می دهند، به تحقق آن یاری رسانند.
قابلی همچنین به این موضوع اشاره کرد که این اتفاق در سند چشم انداز و طرح آمایش سیرجان مطرح شده و پیگیری ایجاد چنین آزادراهی درحیطه‌ی مسئولیت راهداری نیست اما راهداری می تواند در پایان کار و هنگام تحویل گرفتن آزادراه از پیمانکاران و اداره و راه و شهرسازی، رعایت همه ی استانداردهای جاده سازی را را مدنظر قرار دهد.