به بهانه تعطیلی دو ماهه و در دست تعمیر بودن فرودگاه سیرجان
مردم را هم در پروازها لحاظ کنید


خبر رسید فرودگاه سیرجان فرودگاه سیرجان به منظور مرمت از ششم آبان ماه به مدت دو ماه تعطیل است. مرمتی که گفته شده سیصد میلیارد تومان هزینه در بردارد و قرار است این مبلغ توسط شرکت فرودگاه‌ها و ناوبری هوایی ایران تامین شود.

مهمترین هدف اجرای این طرح ارتقای سلامت پروازها و ایمن سازی زیرساخت‌های پروازی عنوان شده است اما حالا که این توفیق اجباری حاصل شده بد نیست فرودگاه سیرجان در کنار توجه به شرکت‌های معدنی به عنوان مشتریان ثابت و دست به نقد، مردم عادی سیرجان را نیز به عنوان مشتری لحاظ کند و شعار «مردم ولی نعمتان اصلی» را عملی سازد.
هرچند در این بهسازی دو ماهه که طی آن به مدت هشت تا 9 هفته پروازهای ضروری معادن مختل می‌شود و احتمالا فرودگاه‌های کرمان و دیگر شهرها بار معادن را به دوش بکشند اما حالا که کار این فرودگاه به زیرساخت‌سازی کشیده است بهتر است به جز نیازهای ضروری شرکت‌های معدنی که سابق بر این عمده پروازهای سیرجان را در انحصار خود در می‌آورد، نیم نگاهی هم به نیاز مردم عادی شهرستان شود و مسافرت‌های ضروری یا حتا تفریحی مردم برای رفت و برگشت و طی کردن سریع مسافت‌های دور نیز مد نظر قرار گیرد.
 حالا که سخن از بهسازی فرودگاه سیرجان شده بهتر است فکری برای افزایش تعداد پروازها و شرکت‌های هواپیمایی در سیرجان شود. زیرا تقاضا در سال‌های اخیر در این زمینه بیشتر شده درحالی که عرضه همچنان محدود مانده و این محدودیت به تورم در قیمت بلیط هواپیما نیز منجر شده است.
فرودگاه سیرجان به طور هفتگی پنج پرواز توسط شرکت‌های مختلف هواپیمایی منجمله ماهان و آسمان در مسیر تهران ارائه می‌داد که عمده‌ی صندلی‌‎ها نیز توسط معادن پیش خرید می‌شد و سهم بسیار اندکی به شهروندان سیرجانی می‌رسید.
حتا اخیرا شایعه شده بود که برخی از این  شرکت‌ها کل بلیط‌های رفت و برگشت سیرجان به تهران را یکجا پیش خرید می‌کنند و عملا برخی پروازها و به خاطر برخی مسوولین با صندلی‌های عمدتا خالی به پرواز در می‌آیند درحالی که شهروندان عادی برای خرید یک بلیط رفت و برگشت به تهران برای فرزندان دانشجوی خود یا کارهای ضروری دیگر مثل امور درمانی با مشکل روبروست.
حالا که فرودگاه در دست مرمت است بد نیست یادآوری کنیم پیش از این محمد موسايي‌پور رييس فرودگاه سيرجان به سخن تازه گفته بود که فرودگاه سيرجان از نظر فنی و وسعت قابليت پذيرش پروازهاي بيشتر را دارد و اگر آژانس‌هاي هواپيمايي در سيرجان همکاري مي‌کردند، مي‌توانستند پروازهاي بيشتري را هم راه بياندازند.
به راستی چرا فرودگاه سيرجان فقط پرواز تهران را دارد و ساير شهرها را به مجموعه پروازي آن اضافه نمي‌کنند؟
شاید بگویید چون متقاضی فقط برای تهران وجود دارد اما گمان نمی‌کنیم که در سیرجان برای شهرهایی مثل مشهد متقاضی وجود نداشته باشد.
همچنان که سابق بر این پرواز به مشهد و کیش هم داشت.
گفتنی است که سال 74 نخستین پرواز تجاری-مسافری در فرودگاه سیرجان انجام شده است و حدود 25 سال از قدمت فرودگاه سیرجان می‌گذرد که به نسبت بسیاری از شهرستان‌های هم جوار سابقه‌ی بیشتری دارد.
این درحالی است که سیرجان در دهه هفتاد شهر کوچکی در حاشیه کویر بود و امروز شهری در چهارراه  ترانزیتی است که چند برابرشده و در حال توسعه است. حالا آیا این فرودگاه در 1402 نباید به نسبت توسعه و افزایش جمعیت سیرجان و نیازهای امروزش یک پیشرفت اساسی به نسبت دهه هفتاد بکند.
آیا در فرودگاه شهری مثل سیرجان با این همه برو و بیای وزیران و سفیران و مسوولان شرکت های صنعتی نباید کلی شرکت مسافربری و هواپیمایی حضور داشته باشند تا در رقابت قرار گیرند بلکه کلاهی از این نمد نیز نصیب شهروندان عادی شود و با گزینه‌های گوناگونی از فهرست پروازهای مختلف و قیمت‌های متفاوت روبر شوند و حق انتخاب داشته باشند؟
مسوولان سیرجان بررسی کنند که اگر آژانس‌های هواپیمایی فعال موجود برای افزایش کمی و کیفی پروازها و تنوع آنها همکاری نمی‌کنند، شاید یک دلیلش انحصار باشد و اگر انحصار بشکند و در این زمینه در سیرجان رقابت میان تعداد بیشتری از شرکت‌های هواپیمایی ایجاد شود، اوضاع طور دیگری پیش برود و بهتر شود.
 زیرا فرودگاه سیرجان روشنایی مناسب برای پروازهای شبانه را دارد و اگر هم به اندازه کافی نبوده احتمالا در مرمت اخیر بهبود پیدا می کند.  
مسوولان شهر بررسی کنند که چرا سابق بر این پرواز شرکت‌هایی مثل زاگرس متوقف شد؟
 آیا این موضوع صحت دارد که یک شرکت هواپیمایی خاص اجازه نمي‌دهد ساير شرکت‌هاي هواپيمايي پاي کار بيايند؟