در گفتگو مدیر حمل و نقل شرکت سمنگان ترابر ایرانیان مطرح شد؛
ترافيک از درِ کارخانهها به جايگاههاي سوخت انتقال يافته
حمل و نقل يعني جابجايي کالاها از مکاني به مکان ديگر روشهاي حمل و نقل شامل هوايي، ريلي، جاده اي، آبي، کابلي، خط لوله و فضا مي باشد. اين ميدان را مي توان به زيرساخت، وسايل نقليه و عمليات تقسيم کرد. سرويسي که براي حمل و نقل اجازه مي دهد براي يک هدف از نقطه اي به نقطه ديگر حرکت کنند. سرويس بايد به مقرون به صرفه ترين روش انجام شود زيرا جابجايي براي ارائه مزايا انجام مي شود. وسايل نقليه حمل و نقل و سيستمهاي حمل و نقل با توجه به کالاها و خدماتي که قرار است تحويل داده شود متفاوت است. انتظار تقاضاي حمل و نقل، ارائه حداقل هزينه در حداکثر سرعت و ايمني است د ر شهر صنعتي سيرجان حمل و نقل بار و مسافر کمي بيشتر از شهرهاي ديگر انجام مي شود و همين موضوع با مشکلات زيادي روبروست در همين رابطه با محسن آبادهاي مديرحمل و نقل شرکت سمنگان ترابر ايرانيان گفتگويي انجام داديم که در ادامه مي آيد:
براي شروع بفرماييد جا به جايي پرسنل شرکتهاي منطقه گلگهرکه باعث ترافيک، تصادفات و اتلاف وقت مي شود، چه راهکاري براي حل اين معضل پيشنهاد مي دهيد؟
حمل و نقل از ديرباز در زندگي بشر نقش اساسي را ايفا کرده است و در حال حاضر در شهر صنعتي سيرجان نمي توان نقش حمل و نقل را ناديده گرفت به طوري که اين صنعت را مي توان مانند يک سوزن والف لاستيک تشبيه کرد کوچک اما با اهميت، همان طور که نقص در سوزن والف ميتواند آن را از حرکت باز دارد و سرعت را کاهش بخشد نقص در حمل و نقل نيز مي تواند سرعت توليد در صنعت را کاهش دهد و حتي متوقف کند يکي از معضلات پرسنل و مسوولين شرکتهاي صنعتي و معدني منطقه گل گهر، خطرات حمل ونقل در جادهي سيرجان به گل گهر و بلعکس مي باشد. متاسفانه در سالهاي اخير نيز شاهد افزايش حوادث جاده اي منجر به تلفات جاني و مالي بسياري بودهايم. راهکارهاي زيادي براي حل اين مشکل وجود دارد يکي از آنها که ايمن است، استفاده از خط ريليست که مي تواند قسمت قابل توجهي از ترافيک را کاهش دهد و با استفاده از خط ريلي شرکتهاي منطقه گل گهر مي توانند بخشي از پرسنل خود را از لحاظ ضريب ايمني حمل و نقل تضمين نموده و جا به جايي پرسنل از مبدا به مقصد و بالعکس به سهولت به وسيله خط ريل جابجا نمايد. پيشنهاد ديگري که قابل مطرح است، تغيير و متفاوت بودن ساعت شيفتهاي کاري پرسنل شرکتهاي منطقه گلگهر مي باشد که با برنامهريزي صحيح شاهد حجم ترافيکي کمتري از وسايل نقيله در يک ساعت خاص در جاده خواهيم بود. اين برنامهريزي در ساعات کاري پرسنل، نياز به تغيير جدي و اساسي ندارد، تنها با رعايت فاصلهاي حدودا 30 دقيقه ميتوان اين امر را اجرايي کرد . البته اين موضوع در برخي شرکتها انجام مي شود اما بايد به صورت الزام براي کليه شرکتها در آيد.
با توجه به راه اندازي نوبت دهي مجازي به نظر شما آيا اين طرح توانست براي کاهش ترافيک کاميونهاي حمل بار معدني، اثر بخش باشد؟
لازم به توضيح است، باتوجه به موقعيت جغرافيايي و ترانزيتي بودن سيرجان که حدودا 5000 دستگاه کاميون فعال دارد، روزانه بيش از 1500 دستگاه از اين کاميونها در منطقه گلگهر بارگيري و خارج ميشود .با اجراي طرح نوبتدهي مجازي شاهد کاهش و تنظيم ترافيک کاميونها در منطقه هستيم؛ اما متاسفانه اين ترافيک از درب کارخانهها به جايگاههاي سوخت کاميون انتقال يافته و اکنون بايد چارهاي براي ترافيک جايگاههاي سوخت انديشيد که ميتوان با استفاده از داده سيستم صدور بارنامه توسط شرکت ملي نفت ايران اين موضوع را بهتر مديريت کرد. بدين شکل که هنگام صدور بارنامه در مبدا اطلاعات مربوط به کاميون به شرکت نفت ارسال و اين شرکت باتوجه به نوع مسيرو مسافت، جايگاه مجاز سوخت گيري کاميون را مشخص نمايند تا با تقسيم کاميونها بين جايگاههاي سوخت شاهد کاهش ترافيک در يک جايگاه و صفهاي طولاني سوخت گيري باشيم.
آيا قاچاق سوخت تاثيري در بحث حمل و نقل دارد، راه حل چيست؟
بله بي تاثير نيست؛ قاچاق سوخت يک معظل کشوري است که در شهرهاي صنعتي و مرزي بيشتر نمايان است طبق دستورالعمل شرکت ملي نفت، وسايل نقليهاي که در درون سايتهاي صنعتي فعاليت دارند براي دريافت سهميه سوخت کاميون خود بايد مدارک وسيله نقليه را تحويل شرکت نفت داده و کارت سوخت آن وسيله توسط شرکت نفت مسدود مي شود و پس از پايان فعاليت در سايتهاي مربوطه دريافت و صدور کارت سوخت جديد نيازمند بازه زماني يک تا 3 ماهه مي باشد که طبيعتا، مالک اين وسيله جهت جلوگيري از توقف اين وسيله نقليه خود به دليل نداشتن کارت سوخت و سهميه مجبور به دريافت سوخت آزاد يا همان قاچاق مي باشد اين امر که نشات گرفته از دستورالعمل شرکت نفت است خود باعث رونق سوخت آزاد خواهد شد.
به نظر شما راه حل چيست؟
بعضي از قوانين و دستورالعملهاي کشور ما نيازمندِ بهروزرساني و تغيير هستند که در اين راستا پيشنهاد مي شود با تغيير دستورالعمل فعلي به جاي باطل نمودن کارت سوخت آن را به صورت موقت غيرفعال نموده تا در زمان تقاضاي متقاضي با حداقل زمان، کارت فعال و کاميوندار بتواند سهميه سوخت خود را دريافت نمايد.
به قوانيني اشاره کرديد که خود منجر به ايجاد مشکلاتي در زمينهي حمل و نقل مي شوند؛ آيا موارد ديگري وجود دارد؟
به طور کلي برخي از قوانين کشور مربوط به حداقل نيم قرن گذشته هستند که نيازمند بروزرساني و اصلاح می باشند.. به عنوان مثال در آزمون گواهي نامهی پايه يک که به صورت تپه و با کاميون دنده اي انجام ميشود، باتوجه به اينکه در حال حاضر بيش از نيمي از کاميونهاي فعال در جادهها اتومات هستند و اين آزمون بايد به سيستم فعلي وسايل نقليه بايد به روزرساني گردد. يا در بحث آيين نامه رانندگي براي گواهينامه پايه يک، فردي که قصد اخذ گواهينامه موتورسيکلت را دارد با شخصي که متقاضي گواهينامه پايه يک است در يک آزمون مشابه شرکت مي کند در صورتي که لازم است آزمونها و دورههاي تخصصيتر براي اخذ گواهينامه پايه يک از جمله رانندگي تدافعي، آشنايي با کنوانسيونهاي بين المللي حمل و نقل (براي رانندگان حمل کننده بار به خارج از مرزها)، دوره امدادگري و کمکهاي اوليه با توجه به حوادث جاده اي و مهار بار به آزمون ذکر شده اضافه شود.
آيا به گمان شما قوانين ديگري نياز به اصلاح دارند؟
با گذر زمان و تغيير تکنولوژي و نيازهاي بشر قوانين هم نياز به تغيير و به روز رساني دارند در اين راستا مي شود به سن اخذ گواهينامه در قانون اشاره کرد زيرا به نظر بنده از آنجايي که شرايط زندگي افراد نسبت به حداقل 2 تا 3 دهه گذشته تغيير کرده و مي توان گفت يک کودک از ابتدا زندگي با وسايل نقليه ارتباط دارد و در هر خانواده حداقل يک خودرو وجود داشته و جوانان بسيار زودتر از سن 18 سالگي از وسايل نقليه استفاده مي کنند؛ لازم است تا مسوولان ذي ربط نسبت به کاهش سن اخذ گواهينامه رانندگي تاملي داشته و اين مهم حتي مي تواند در کاهش تشکيل پروندهاي تصادفات رانندگي بدون گواهينامه در قوه قضاييه و کاهش امار زندانيان اين جرم يا تخلف تاثير گذار باشد.
معضلات جاده اي که بيشتر براي حمل و نقل وجود دارد چيست؟
خرابي سطح آسفالت جادههاي کشور باعث افزايش هزينه استهلاک وسيله نقليه گرديده که در يک دوره مالي به دليل افزايش هزينههاي تعمير و نگهداري که به دليل نامطلوب بودن آسفالت جادهها بوجود آمده اين امر ضمن ايجاد عادت غلط رانندگي کاميونها در سمت چپ جاده منجر به حوادث و تصادفات در جادهها ميشود. مساله قابل تامل ديگري که در بسياري از جادههاي سراسر کشور نيز به چشم مي آيد، به سرقت رفتن حفاظ فلزي پلها توسط سارقين است و بايد دانست که نبود اين حفاظها باعث شدت گرفتن تصادفات و خروج وسايل نقليه و پرت شدن به دهانه پل خواهد بود. از آنجايي که گاردريل آهني در دنيا منسوخ شده، در صورتي که امکان نصب گاردريلها با استانداردهاي جهاني وجود ندارد مي توان براي حذف سرقت گاردريلهاي آهني موجود از حفاظ سيماني يا بتني استفاده شود.
شما چه پيشنهادي براي به حداقل رساندن تصادفات در نقاط حادثه خيز جادهها داريد؟
در يک حادثه رانندگي سه عمل انسان وسيله نقليه و جاده دخيل است که در بحث جاده نقاط حادثه خيز سهم بيشتري در تصادفات و شدت آن ايفا مي نمايد از آنجايي که بارها مسوولين مربوطه عدم رفع تقاط حادثه خيز را کمبود بودجه اعلام نمودند و در حوادث رانندگي يکي از سازمانهايي که دچار زيان مالي مي شوند شرکتهاي بيمه هستند در اين راستا تعامل بين وزارت راهداري و حمل و نقل جاده اي و شرکتهاي بيمه اي در مشارکت جاده سازي و رفع نفع نقاط حادثه خيز ضمن کاهش حوادث رانندگي و نهايتا کاهش پرداخت خسارت شرکتهاي بيمه ميتوان اقدام به سزا يا برد برد را رقم زد .
در پايان نکته اگر هست بفرماييد.
در پايان مي طلبد مسوولين مربوطه نسبت به قرار دادن شغل رانندگان در رده مشاغل سخت اين فعاليت مهم و حساس را حمايت نمايند.