پیرو حمایت از انگیزه خانواده‌ها برای فرزندآوری:
افزایش 100درصدی قیمت شیرخشک

گویا کمیاب کردن هر اقلامی درکشور، ورودی و بهانه ای‌ست برای گران کردن بهای آن.
گرانی‌هایی که حتا به غذای نوزادان هم رحم نکرده و شاهد افزایش حدودا سه برابری قیمت شیر خشک از ابتدای امسال تاکنون بوده ایم. آن هم به بهانه‌هایی چون پیشگیری از قاچاق آن. یعنی سیاست مسوولان به تازگی این گونه شده است که تمام ملت را در تگنا قرار دهند تا از قاچاق کالا توسط اندکی از افراد جامعه، جلوگیری کنند.

در ماجرای کمبود شیرخشک هرروز ابعاد تازه ای از این کمبود رونمایی می‌شود. در ابتدا و برای مبارزه با کمبود آن، مسوولان تصمیم به سهمیه‌بندی آن گرفتند. اما این سهمیه‌بندی طولی نکشید و بلافاصله با افزایش قیمت همراه شد. آن هم افزایشی تقریبا سه برابر. یعنی خانواده‌ها علاوه بر دغدغه پیدا کردن شیرخشک، باید نگران افزایش قیمت آن هم باشند. خانواده‌های کودکان زیر دو سال، از کمبود این محصول گلایه دارند کمبود محصولی که هیچ جایگزینی برای آن وجود ندارد و تاکنون به طور کامل رفع نشده که هیچ؛ بلکه موجودی محدود آن، با شرایط خاص سهمیه‌بندی پخش می‌شود.
یکی از شهروندان در این رابطه می گوید: «اگر تا قبل از این با مراجعه به داروخانه شیرخشک عادی خریداری می‌کردیم، اما اکنون برای دریافت شیرخشک باید کد ملی کودکان ارایه شود و در هر مراجعه به داروخانه، در صورت موجود بودن شیرخشک مورد نظر، فقط یک قوطی داده می‌شود. یعنی سراسر هفته باید مدام در داروخانه‌های شهر، به دنبال شیرخشک باشیم.»

اتباع کد ملی ندارند
هر چند که محصولات بعد از مدتی نایابی وقتی دوباره روانه‌ی بازار می‌شوند با افزایش قیمت همراه هستند اما در گذشته فقط شیرخشک‌های دارویی کم بود اما از فروردین امسال شیرخشک معمولی هم کم شده  و مدتی‌ست که با ارایه ی کد ملی نوزاد امکان پذیر شده اما برای اتباع مشکل ساز شده. یکی از اتباع که به دنبال راهی برای پیدا کردن شیرخشک برای نوزادش است می گوید: «فرزندم به شیر مادر حساسیت دارد و مجبورم مدتی شیرخشک برایش تهیه کنم. اما از زمانی که فروش شیرخشک با ارایه‌ی کدملی شده، برای ما اتباع به دلیل نداشتن کدملی غیرممکن شده و از دریافت شیرخشک محروم شدیم. چرا که شیرخشک به اتباع با کارت اقامت هم داده نمی‌شود و می گویند در سامانه فقط با کدملی می توانیم ثبت کنیم و این شیرخشک‌ها به شما تعلق نمی گیرد.»
در همین رابطه مسوولان دلایل خود را از کمبود و گرانی چنین اظهار کردند: «کارشناسی در حوزه دارو در توضیح علل کمبود شیرخشک می‌گوید: «کمبود شیرخشک علل متفاوتی دارد که یکی از آن‌ها عدم تخصیص ارز برای خرید مواد اولیه تولید شیرخشک کارخانه‌های داخلی است. عامل دیگر عدم برنامه‌ریزی مناسب برای انباشت محصول در مواقع اضطراری و بر اساس نیاز سالانه است.»
به گزارش ایلنا، «حذف ارز دولتی برای واردات مواد اولیه شیر خشک، افزایش ۲.۵ تا ۳ برابری قیمت این محصول را به همراه خواهد آورد.»
معاون فنی دفتر فناوری اطلاعات و سامانه‌های سلامت سازمان غذا و دارو هم به آفتاب یزد گفت: «با اجرای طرح الزام داروخانه‌ها به ثبت شیرخشک در سامانه تیتک، قاچاق شیرخشک به خارج از زنجیره توزیع کاهش یافت. و به ‌گزارش فارس، زمانی معاون فنی دفتر فناوری اطلاعات و سامانه‌های سلامت سازمان غذا و دارو، در خصوص طرح توزیع شیرخشک با ثبت کد ملی در سامانه تیتک، افزود: از ۲۰ مهر ۱۴۰۲ که داروخانه‌ها ملزم به ثبت شدند، بیش از ۳ میلیون استعلام موفق در سامانه تیتک ثبت شده و دقیقاً مشخص است که هر قوطی شیرخشک در چه داروخانه‌ای و در چه تاریخ و ساعتی و با چه کد ملی ثبت شده است. وی ادامه داد: قبلاً با توجه به اینکه به شیرخشک یارانه تعلق می‌گرفت، احتمال خارج شدن از زنجیره وجود داشت و با اجرای این طرح از قاچاق معکوس شیرخشک جلوگیری شده است.»
افزایش قیمت شیرخشک مغایر طرح جوانی‌جمعیت است

در این اثنا، ائمه جمعه هم مخالفت خود را از گرانی شیر خشک چنین اظهار داشتند: «به گزارش خبرگزاری فارس استان بوشهر، امام جمعه برازجان در خطبه‌های نمازجمعه،  با بیان اینکه گرانی و افزایش ۴۰ درصدی قیمت شیر خشک مغایر با طرح جوانی جمعیت است، اظهار داشت: هفته پیش با کمبود شیر خشک مواجه بودیم که در خطبه‌ها مطرح شد و عده‌ای از نمایندگان مجلس نیز از این وضعیت انتقاد کردند.
وی با تاکید براینکه توقع این بود که مشکل خانواده‌ها حل شود، افزود: متاسفانه در فاصله همین یک‌ماه به یک‌باره شیر خشک از ۷۳ هزار تومان به ۹۰ هزار تومان رسید و حالا که اعلام کردند مشکل شیر خشک با سهمیه‌بندی حل شده است، قیمت از ۹۰ هزار تومان به ۱۴۰ هزار تومان افزایش یافته است!
وی عنوان کرد: با این گرانی‌ها چطور توقع افزایش جمعیت و فرزندآوری را از مردم دارید! در حالی که با بی‌توجهی به وضع درآمد کارگر و کارمند، یک‌باره شیر خشک و اقلام موردنیاز خانواده‌ها را گران می‌کنید؟»

میزان سفارشات داروخانه‌ها بیشتر برای مصرف روزانه یا کوتاه مدت است، چون شیر خشک حاشیه سود پایینی دارد
اما همین چند ماه پیش بود که مسوولان کمبود را دلیلی بر گرانی نمی دانستند و چنین اظهار داشتند:
سید محمد حسن احمدی، سرپرست مدیریت غذا و داروی دانشکده علوم پزشکی ساوه در خصوص احتکار شیر خشک، در خبرگزاری  ایرنا؛ پاسخی منفی می‌دهد و می‌گوید: «با توجه به اینکه شیرخشک حاشیه سود پایینی دارد، داروخانه‌های شهرستان رغبتی نسبت به انبار این محصول یا به عبارتی احتکار ندارند و میزان سفارشات آنها بیشتر برای مصرف روزانه یا کوتاه‌مدت است، با این حال بازرسی‌هایی از این واحدها انجام شده است. به نظر می رسد اگر احتکاری در کار باشد بیشتر برای شیرهای خشک رژیمی باشد نه شیر خشک عادی نوزادان.»