ساعتی توقف در زادگاه پیغمبر دزدان؛
زیدآباد، توسعه فرهنگی را جدی گرفته است
صبح روز دوشنبهی هفتهی جاری برای افتتاح فرهنگسرای زیدآباد به سمت این شهر تاریخی حرکت کردیم.
فرهنگسرا در واقع خانهای گنبدی و قدیمی بود که فاطمه خانم از اهالی سالخوردهی زیدآباد به یاد برادرش سیدمحمد فرزند سیدمحسن، وقف کار فرهنگی کرده است. خانه به همت شهرداری زیدآباد و با بودجه 700 میلیون تومانی بازسازی و کلاسبندی شده بود تا برای کاربری فرهنگی و هنری در زمینههایی مثل کلاس هنرجویان و برگزاری کارگاه و نگارخانه مورد استفاده قرار گیرد.
امام جمعه زیدآباد و معاون فرماندار سیرجان نیز برای افتتاح این فرهنگسرا در کنار یاسر زیدآبادی شهردار کوشا و فعال زیدآباد قرار داشتند و روبان را زن سالخوردهی مهربان که واقف آنجا بود با شوق و ذوق نسبت به آیندهی کودکان و نوجوانان و جوانان زیدآبادی چید.
در ادامه مراسم افتتاح فرهنگسرا با سرود ملی ایران و اجرای موسیقی زنده توسط هنرمندان زیدآبادی و خوشنویسی یک خوشنویس بومی روی تخته تکمیل شد.
به نظر میرسد که این نکته را مردم زیدآباد و شهرداری و امام جمعه شهر به خوبی متوجه شدهاند که شهرهای اقماری سیرجان از چه نقطهای ضربهپذیر هستند.
اینکه امکانات فرهنگی برای نسل نوی این شهرهای اقماری نبوده و به ناچار مضرات و عواقب آن به شکل بزهکاری و سرگرمیهای ناسالم و دعواها و درگیریهای گاه به گاه و خبرهای تلخ منتشر میشود.
بنابراین مسئولان زیدآباد کمر همت بستهاند تا دست کم این شهر اقماری شهرستان سیرجان به عنوان الگوی فرهنگی دیگر شهرهای اقماری معرفی شود.
با جدی گرفتن نیازهای فرهنگی و هنری و ورزشی کودکان و نوجوانان و جوانان این شهر و ارائهی خدمات فرهنگی و امکاناتی که به نوعی موجب میشود نسل جدید کمتر به سمت بزهکاری و تفریحات ناسالم برود.
چناچه پیش از این نیز زیدآباد میزبان تیم فوتبال بانوان بوده است.
وقتی در خیابانهای زیدآبادی چرخی زدیم، متوجه اهمیت دادن مردم و مسوولان زیدآباد به بافت تاریخی آنجا شدیم درحالی که در بسیاری از شهرهای اقماری سیرجان و حتا خود سیرجان عمده آثار شاخص تاریخی را تخریب کردهاند.
خوشبختانه در زیدآباد همچنان آب انبار تاریخی آنجا همراه با بادگیر دوقلویش سرحال و سرزنده سر به آسمان آبی و پاک شهر ساییدهاند و قلعه درویشخان آنجا که به همت دلسوزان زیدآباد بازسازی و احیا شده است و همچنین خانهی تاریخی درویشخان به تازگی به همت شهرداری از مالکان و وارثان خریداری شده تا در اسرع وقت همراه با حمام تاریخی آنجا مرمت شود.
جالب اینکه رویکرد فرهنگی و اهمیت به هویت تاریخی زیدآباد سرلوحهی شهرداری زیدآباد بوده است و حتا یک المان زیبا از بادگیرهای آجری سنتی نیز در میدان شهر اجرا شده است. از نظر درختکاری و آسفالت نیز کیفیت کار عمرانی در زیدآباد خوب به نظر میرسد و دست کم هنگام عبور و مرور با ماشین در خیابانها نیز با مشکلات معابر سیرجان روبرو نیستیم و همین طور مثل یرخی از شهرهای اقماری شهرستان با انواع سرعتگیر غیراستاندارد، رانندگان را به دردسر نینداختهاند.
در مجموع زیدآباد شهری آرام و بی سر و صدا و بدون کوچکترین شلوغی و دود و ترافیک است که برای زندگی آرامش بخشی لازم را دارد. تکیهای رواقدار و سنتی دارد و همچنین مسجد زیبا و تازه ساز زیدآباد با دو منارهی کاشیکاری شدهی آبی به شیوهی سنتی شده و برخلاف مساجد جدید و از نظر معماری بدقوارهی سیرجان، حس معنوی را نه تنها از رهگذر دریغ نمیدارد که چنین حس خوبی را در دلها زنده میکند.