گزارش مفصل سخنتازه از متلاشی شدن باند سرقت کابلهای برق در شهرستان سیرجان
فرمانده نیروی انتظامی: تاکید بر مجازات ناقضان حقوق عامه - رییس اداره برق: 30 تن سرقت کابل در سال جاری
هرسه شان از اتباع بیگانه هستند. لباس راه راه زندان به تن دارند و زنجیری به پا که هرسه شان را به هم متصل کرده است. یکی شان نسبتاًً مسن است و آن دو دیگری جوان. یکی از دو جوان در راه رفتن لنگ میزند. ماموران نیروی انتظامی آنها را به حیاط میآورند و درست جلوی سمند سفید توقیفی و کابلهای دزدی زیر آفتاب میایستانند. گویا نفر چهارمی هم هست که در جریان عملیات تعقیب و گریز و بازداشت، زخمی شده و بستریست.
نام پیرمرد را میپرسیم. میگوید: «دوستممد». دو جوان اما ترجیح میدهند اسمشان را به خبرنگاران نگویند. خبرنگار صداوسیما از دوستممد سوال میپرسد و به پیرمرد دیکته میکند که بگوید: پشیمان است.
از این نحوهی مصاحبه تعجب میکنم!
دوستممد به این سوال خبرنگار صداوسیما جواب میدهد که چه شد دنبال این کار رفت؟ پاسخ دوستممد یک «والا نفهمیدم» است. او در پاسخ به اینکه چند وقت است به سرقت سیم مبادرت کرده، هم میگوید: مبادرت نکردم.
سراغ دو جوان میروم. سرشان رو به دیوار است. جوانی که لنگ میزد، میگوید جلوی خانه بازداشت شده: به من گفتند سیم دزدیدم ولی من سیم نمی دزدیدم.
سومی هم مدعیست که سرقت نکرده و دوستممد الکی اسم او را داده به پلیس. در خانهی خواهرش نشسته بوده که در زدهاند و وقتی در را باز کرده، دستبندش زدهاند.
برخورد جدی با جرمهای ناقض حقوق عامه
فرمانده انتظامی سیرجان به محوطه آمد و از انهدام باند چهار نفره سارقان سیم برق با کشف ۱۰۶ فقره سرقت سیم و کابل در این شهرستان خبر داد.
سرهنگ جواد خواجهپور، روز یکشنبه همین هفته در جمع خبرنگاران گفت: در پی وقوع چند فقره سرقت سیم برق با شیوه و شگردهایی مشابه در مناطقی از شهرستان سیرجان، ماموران پلیس آگاهی با پیگیری، چهار متهم دخیل در این سرقتها را شناسایی و آنان را حین سرقت طی یک عملیات تعقیب و مراقبت دستگیر کردند.
وی تصریح کرد: متهمان در مواجهه با شواهد و مدارک موجود به ۱۰۶ فقره سرقت سیم برق از نقاط مختلف شهرستان سیرجان به متراژ ۱۰ هزار متر که ارزش آنها از سوی کارشناسان افزون بر ۱۲۰ میلیارد ریال برآورد شده، اعتراف کردند.
فرمانده انتظامی سیرجان با بیان اینکه این متهمان در سایر نقاط استان نیز اقدام به سرقت کردهاند و هماهنگی های لازم در این زمینه با سایر شهرستان ها به عمل آمده است خاطرنشان کرد: متهمان پس از تکمیل پرونده و بازجویی های بعدی به مراجع قضایی معرفی میشوند.
خواجهپور در توضیحات بیشتر افزود: در پی وقوع چندین فقره سرقت تجهیزات برق در شهرستان و کابل برق که با شیوه و شگردهای متفاوت توسط سارقان در ساعات مختلف شبانه روز انجام میشد و پس از انعکاس آن به مجموعه نیرو انتظامی، موضوع در دستور کار پلیس آگاهی فرمانده انتظامی شهرستان قرار گرفت.
فرمانده نیروی انتظامی شهرستان سیرجان در واشکافی بیشتر ماجرا افزود: پس از هماهنگیهای قضایی و تشکیل تیمهای عملیاتی و رصد و پایش تحرکات سارقان، در نهایت متوجه شدیم که چهار سارق با یک دستگاه خودروی سرقتی و پشتیبانیهایی که از آنها صورت میگرفت در ساعتهای متفاوت اقدام به سرقت میکردند. نهایتاً با هماهنگی قضایی و در یک عملیات تعقیب و گریز، متهمان دستگیر شدند. یک دستگاه خودرو از آنها توقیف شد. چهارنفر بازداشت شدند. پس از هماهنگی قضایی و بر اساس مستنداتی که خودمان قبلا جمع آوری کرده بودیم، بالاخره متهمان اقرار کردند به سرقت نزدیک به ده هزار متر سیم برق در نقاط مختلف شهرستان و با ارزشی بالغ بر 12 میلیارد تومان.
در بررسیها مشخص شد که در نقاط مختلف شهرستانهای همجوار نیز این اقدامات را انجام میدادند که با هماهنگی با مقامات قضایی آن شهرستانها موضوع در دست بررسی هم هست تا ماموران با رصد تحرکات دیگر شهرستانها نیز بتوانند اقدامت فنی را انجام بدهند و در آن شهرستانها هم به سرنخ هایی دست پیدا کنند.
وی درباره بحث مجازات و جنبه بازدارندگی مجازات جرایمی که مرتکب میشوند نیز گفت: بر اساس مقرارات قانونی خود سیستم و مرجع قضایی برمبنای صلاحدید مقامات قضایی اقدام میکند و این موضوع در حیطهی کار نیروی انتظامی نیست و در حیطهی کار مراجع قضایی است.
سرهنگ خواجهپور در پاسخ به این پرسش که به هرحال بازدارنده نبودن مجازاتها موجب میشود که زحمت پلیس نیز برای تکرار عملیاتهای مشابه بیشتر شود؛ توضیح داد: در جلسات شورای تامین شهرستان و شخص دادستان روی این موضوع اتفاق دارند که با سارقانی که به حقوق عامه ضربه میزنند به طور جدی برخورد شود و این طور نیست که خدای ناکرده نظر سیستم قضایی و مجموعه قضایی دیدگاه و نظری غیر از ما داشته باشد. آنها هم بنایشان به برخورد قاطعانه است. تا الان هم شیوهی رسیدگی به پروندههایی که به مرجع قضایی ارسال شده بر همین مبنا بوده است.
با توجه به اینکه افراد بازداشتی از اتباع غیرمجاز بودند و در همین باره نگرانیهایی میان مردم نسبت به افزایش بیرویهی تعداد اتباع غیرمجاز شهرستان و عواقب اجتماعی آن وجود دارد، در پایان مصاحبه از فرمانده نیروی انتظامی شهرستان سیرجان پرسیدیم؛ آیا رایزنیئی با مقامات و مسوولان نسبت به تجدید نظر در تداوم حضور چنین متهمانی شده است تا افراد خاطی به کشور خودشان عودت داده شوند. سرهنگ خواجهپور در این باره گفت: تجدید نظر اقامت و حضور بر مبنای مصوبات و ابلاغیهها اداره کل اتباع خارجه و مهاجران اقدام میشود و جنبهی بازدارندگی از جرم اتباع و چگونگی اقامتشان مورد برررسی قرار میگیرد.
مردم و اداره برق شاکیان سارقان کابل
رضا سلمانیزاده رییس اداره برق سیرجان در حیاط نیروی انتظامی حضور دارد و ابراز امیدواری میکند که با این تلاش پلیس و دستگیریهای صورت گرفته، شاهد کاهش چشمگیر پدیدهی کابل برق دزدی باشیم و مشکلات اداره برق و مردم در این حوزه هم مرتفع شود. او در همین باره توضیح میدهد: «با توجه به سرقتهای اخیر و مشکلاتی که در سطح شهرستان برای مردم ایجاد شد و پیگیریهایی که انجام شد و با همکاری فرمانده نیروی انتظامی در سطح شهرستان، جلسات هماهنگی و گشتهای نامحسوسی که در سطح شهر و روستاها داشتند خوشبختانه چند روز گذشته یک باند بسیار بزرگ که اقدام به سرقتهای شبانه در ساعتهای پایانی شب میکردند متلاشی شد. جا دارد تشکر و قدردانی خودم و همکارانم را از مجموعه نیروی انتظامی و دستگاه قضایی بدین وسیله تقدیر و تشکر کنم.»
رییس اداره برق در ادامه از مردم خواست: «خواهشی که از همهی مردم عزیز دارم این است که در ساعتهای پایانی شهر هیچ وقت اداره برق نسبت به برق قطع اقدام نمیکند. پس به محض قطع برق در ساعتهای پایانی شهر بلافاصله مراتب را به 110 و 121 اطلاع رسانی کنند.»
در پاسخ به این سوال که آیا کابلهای کشف شده قابلیت استفاده مجدد دارند تا دیگر نیازی نباشد شهروندان خسران دیده پول کابل برق را واریز کنند، سلمانی به خبرنگار سخنتازه تاکید کرد که اداره برق به هیچ عنوان پول اتصال مجدد کابلهای سرقتی را در سطح محلات شهر از مردم نگرفته و خسارت را خود اداره متحمل شده است.
وی در این باره استثناهایی را هم برشمرد: «یک وقت یک روستای تقریبا خالی از سکنه و تفریحی و... دچار سرقت شده و بار اول هم نبوده، در این مواقع اداره برق پول نصب مجدد کابل را از صاحبان خانهباغها در آن روستا گرفته است.»
با این وجود رییس اداره برق خساراتی که از این پدیده متوجه مردم سیرجان شده است را برشمرد: «متاسفانه این سرقتها که توسط همین باند صورت میگرفته. خسارت مالی برای اداره برق و خسارت مالی برای مردم دارد. ولتاژ که افت میکند منجر به سوختن وسایل در ایام پیک بار میشود. وسایل سرمایشی گرانقیمت خراب میشوند.»
او تاکید کرد که صد در صد مردم میتوانند از این باند شکایت کنند: «امسال سومین باند موثری که اقدام به سرقت های کلان کابل برق در سطح شهرستان می کردند توسط مجموعه نیروی انتظامی دستگیر شده و کاهش خوبی در مجموعهی سرقتها اتفاق افتاده. جا دارد باز هم من از مجموعه نیروی انتظامی و مجموعه شهرستان که با هماهنگی خیلی خوبی که با مجموعه اداره برق داشتند، تشکر کنم که باعث شدند کاهش موثری در سرقتها صورت بگیرد.»
طبق گفتهی سلمانی ارزش ریالی کابلهای سرقت شده که ده هزار متر سیم و دو و نیم تن سیم بوده نزدیک 12 میلیارد تومان بوده و در مجموع امسال بیش از سی تن کابل سرقت شده است که با این عملیات امیدواریم تمام عوامل موثر در این قضیه دستگیر بشوند.
رییس اداره برق سیرجان در پایان تصریح کرد: شکایت ما به مراجع قضایی داده شده و امیدواریم با برخورد قاطع نسبت به جنبهی بازدارندگی از این جرم -که مشکل بزرگی برای مردم و مسوولان کل شهرستان ایجاد کرده- تاکید شود.