سه شنبه, 20 مرداد 1405
 
 

شماره 893 مورخ 14 مردادر 1405

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

فرصت سوزی واحد آسفالت شهرداری سیرجان
کوچه‌های فراموش شده !

در ماه‌های اخیر اجرای طرح گسترده آسفالت بسیاری از خیابان‌های اصلی و معابر پرتردد سیرجان با همکاری شرکت گل‌گهر، رضایت نسبی شهروندان را به همراه داشته است. بدون تردید این همکاری، اقدامی ارزشمند در راستای جبران ناهمواری های باقی مانده از حفاری های شرکت فاضلاب و بهبود زیرساخت‌های شهری محسوب می‌شود و می‌تواند نقش مؤثری در افزایش ایمنی، کاهش استهلاک خودروها و ارتقای سیمای شهر داشته باشد.
اما در کنار این اتفاق مثبت، یک پرسش جدی همچنان ذهن بسیاری از شهروندان را به خود مشغول کرده است؛ چرا این اقدامات باعث نشده است که واحد آسفالت شهرداری با تمرکز بیشتری به سراغ خیابان‌های فرعی و کوچه‌هایی برود که سال‌هاست در انتظار آسفالت مانده‌اند؟
واقعیت این است که توسعه شهری زمانی معنا پیدا می‌کند که همه شهروندان از خدمات شهری به شکل عادلانه بهره‌مند شوند. اگر تنها خیابان‌های اصلی و مسیرهای پرتردد مورد توجه قرار گیرند و کوچه‌ها و معابر محلات قدیمی همچنان خاکی، فرسوده و پر از چاله باقی بمانند، نمی‌توان از تحقق عدالت شهری سخن گفت.
بسیاری از ساکنان محلات مختلف سیرجان سال‌ها پیش سهم قانونی خود را بابت هزینه آسفالت معبر پرداخت کرده‌اند. برخی حتا بیش از یک دهه است که منتظر اجرای پروژه هستند. این شهروندان وظیفه خود را انجام داده‌اند، اما همچنان در صف انتظار باقی مانده‌اند؛ صفی که هر سال طولانی‌تر می‌شود و زمان مشخصی برای پایان آن اعلام نمی‌شود.
در فصل گرما، گرد و غبار ناشی از معابر خاکی زندگی روزمره مردم را مختل می‌کند و در فصل بارندگی نیز گل‌ولای و آب‌گرفتگی رفت‌وآمد را دشوار می‌سازد. این شرایط تنها یک مساله عمرانی نیست، بلکه به طور مستقیم بر کیفیت زندگی، سلامت شهروندان و حتی ارزش املاک آن مناطق تأثیر می‌گذارد.
اکنون که بخش قابل توجهی از ظرفیت اجرایی و ماشین‌آلات آسفالت در سطح شهر فعال است و بسیاری از خیابان‌های اصلی با مشارکت گل‌گهر در حال بهسازی هستند، انتظار طبیعی شهروندان این است که شهرداری نیز از این فرصت استفاده کند و با برنامه‌ریزی دقیق‌تر، عملیات آسفالت کوچه‌ها و معابر فرعی را با سرعت بیشتری در دستور کار قرار دهد.
بدیهی است که آسفالت خیابان‌های اصلی اهمیت زیادی دارد، اما این موضوع نباید موجب شود رسیدگی به محلات مسکونی به حاشیه رانده شود.
ساکنان کوچه‌ها نیز همان اندازه حق دارند از معبری ایمن، استاندارد و مناسب برخوردار باشند. خدمات شهری نباید تنها در مسیرهایی متمرکز شود که بیشتر در معرض دید هستند؛ بلکه باید به نقاطی برسد که شهروندان هر روز زندگی خود را در آن سپری می‌کنند.
از سوی دیگر، شفافیت در اعلام برنامه‌های آسفالت نیز از مطالبات جدی مردم است. اگر منابع مالی یا محدودیت‌های اجرایی مانع اجرای سریع پروژه‌هاست، شهرداری می‌تواند با انتشار جدول زمان‌بندی، اولویت‌بندی محلات و اعلام وضعیت پرونده‌های در انتظار، شهروندان را از روند کار مطلع کند. نبود اطلاع‌رسانی مناسب، زمینه ایجاد نارضایتی و احساس تبعیض را افزایش می‌دهد.
امروز بسیاری از مردم نمی‌دانند بر چه اساسی یک کوچه در اولویت قرار می‌گیرد و کوچه‌ای دیگر سال‌ها از دریافت این خدمت محروم می‌ماند. وجود یک سازوکار شفاف و قابل دسترس می‌تواند بخش بزرگی از این ابهامات را برطرف کند و اعتماد عمومی را افزایش دهد.
همکاری شرکت گل‌گهر در اجرای پروژه‌های عمرانی، فرصتی ارزشمند برای شهر سیرجان است؛ اما این فرصت زمانی به بهترین شکل مورد استفاده قرار می‌گیرد که شهرداری بتواند منابع و ظرفیت آزادشده خود را به سمت معابر فرعی، کوچه‌ها و محلات کمتر برخوردار هدایت کند. در چنین شرایطی، دستاورد این همکاری نه تنها در خیابان‌های اصلی، بلکه در تمام محلات شهر قابل مشاهده خواهد بود.
امروز مطالبه شهروندان مطالبه‌ای پیچیده یا غیرمنطقی نیست. آنان تنها می‌خواهند وعده‌هایی که سال‌ها پیش بابت پرداخت هزینه آسفالت به آن‌ها داده شده، عملی شود. مردمی که سهم خود را پرداخت کرده‌اند، انتظار دارند خدماتی را که حق قانونی‌شان است، دریافت کنند؛ نه اینکه هر سال تنها وعده‌ای تازه بشنوند.
سیرجان شهری در حال توسعه است و توسعه واقعی زمانی محقق می‌شود که هیچ محله‌ای احساس فراموش‌شدگی نکند. زیبایی خیابان‌های اصلی زمانی ارزشمندتر خواهد بود که کوچه‌های شهر نیز از حداقل استانداردهای خدمات شهری برخوردار باشند. امید است مدیریت شهری با نگاهی متوازن و عدالت‌محور، برنامه‌ای جدی برای پایان دادن به انتظار طولانی ساکنان کوچه‌هایی که سال‌ها در صف آسفالت مانده‌اند، تدوین و اجرا کند؛ زیرا رضایت واقعی شهروندان از درِ خانه‌های‌شان آغاز می‌شود، نه فقط از خیابان‌های اصلی شهر.

 

 

ضمیمه این شماره