روش درست رفتار با کودکان داغ دیده
فربد مفیدی روانشناس کودک در گفتوگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان، درباره با تاثیر مرگ عزیزان بر روی کودکان، اظهار کرد: ازدست دادن عزیزان میتواند با طیف بزرگی از آسیبها روی کودکان همراه باشد که از جمله میتوان به آسیبهای جدی که میتواند روی کودک تاثیر بگذارد و ماندگار باشد و سالها در ذهن او باقی بماند و آسیبهای خفیفتر و کوتاه مدت اشاره کرد که بستگی به سن کودک، نوع رابطه وی با والدین و نحوه برخوردهایی دارد که بعد از مرگ عزیزان ممکن است برای او اتفاق بیفتد.
وی بیان کرد: این که چه مدت طول خواهد کشید تا کودک با شرایط ازدست دادن عزیزانش وفق پیدا کند.
مفیدی گفت: پس از وقوع مرگ عزیزان، باید بررسی کرد که کودک چه مراحلی را طی میکند که در این میان، کودکان به دو دسته اصلی تقسیم میشوند. دسته اول؛ کودکان خردسال ۱ تا ۳ ساله که هنوز به سطح شناختی کافی نرسیده اند، توانایی زبانی بالایی ندارند و ممکن است این مسئله را درک نکنند و آسیب کمتری از خود نشان دهند.
وی ادامه داد: دسته دوم؛ کودکان ۴ سال به بالا هستند که ممکن است این کودکان، فقدان یک عزیز مانند پدر یا مادر را کاملا درک کنند و واکنشهای خاصی به این بحران نشان دهند و آسیب جدی ببینند.
مفیدی تاکید کرد: اغلب کودکان نمیتوانند سوگواری را به راحتی انجام دهند چرا که در ابتدا، واکنشی خنثی و بی تفاوت گونه به فقدان عزیزان خود نشان میدهند و در یک سکوت عمیقی به سر میبرند و خود را مشغول بازی و سرگرمی میکنند که این میتواند نشانه خطرناکی باشد و نشان دهد که کودک، مرحله انکار را طی میکند و هضم سوگ وارد شده برای او دشوار است و غم خود را درون ریزی میکند.
وی خاطرنشان کرد: برخی از کودکان، علاوه بر برون ریزی نکردن و انکار احساسات خود، ممکن است رفتارهایی مانند پرخاشگری، تشدید لجبازی و علائم اضطرابی، مشکلات خواب و تمرکز کردن را از خود بروز دهند و در مقابل، برخی دیگر هم ممکن است مشکلاتی را در سازگاری با سایر هم سن و سالان و اطرافیان خود نشان دهند و هیچ چیزی را درمورد عزیز از دست رفته شان مطرح نکنند که این دسته از کودکان، جزء افرادی هستند که سوگ عزیزانشان هیچ زمانی از ذهن آنها پاک نمیشود و تا مدتها با این بحران زندگی میکنند.
این روانشناس کودک با اشاره به رفتار اطرافیان در قبال کودکی که فقدان یکی از عزیزان خود را درک کرده و احساساتش را بروز نمیدهد، اظهار کرد: اطرافیان کودک باید یک سوگواری طبیعی را در برابر او انجام دهند و به گونهای رفتار نکنند که هیچ اتفاقی نیفتاده است و به او پاسخهای متقاعد دهندهای دهند چرا که برای کودک ۵-۶ ساله که چنین اتفاقهای تلخی را درک میکند، انکار کردن واقعه و عقب انداختن اعلام خبر به هیچ عنوان کار درستی نیست.
مفیدی بیان کرد: سوگواری و یادآوری بیش از حد، کودک را به طور دائم سر مزار عزیزان از دست رفته بردن و زیاده روی در مرور خاطرات، حال کودک را بدتر میکند.
شماره 813 مورخ 16 آبان 1403