نگاهی به پدیده بلوکگذاری وسط خیابانها در سیرجان؛
اصلاح هندسی خودش به اصلاح نیاز دارد!
چهارراه سپاه و خیابان شریعتی و خیابان وحید به تازگی میزبان کاتالیزورهای سیمانی و بتونی برای الزام رانندگان به رانندگی در جهت خاصِ مدنظر، بودهاند. درحالی که پیش از این نمونهی پلاستیکی آنها مورد استفاده بود اما به مرور زمان با برخورد خودروها و تابش شدید آفتاب از بین رفتند. به نمونهی پلاستیکی برای تفکیک مسر خودروها در خیابان، کاتالیزور میگویند که حفاظهای پلاستیکی هستند برای ساماندهی مسیرهای حرکتی.
این جدا کنندهها معمولا در شهرهایی مورد استقبال قرار میگیرند که در آن رانندهها حرکات خلاف جهت یا مارپیچ میروند و قوانین را رعایت نمیکنند. بنابراین نصب اینها در خیابانهای پر ترددی که با رانندگیهای خلاف جهت، حادثههای زیادی رخ میدهد، قابل توجیه است تا روزی که فرهنگ رانندگی آن جامعه بهبود پیدا کند.
از همین رو پیش از این نیز شاهد نصب نمونههای پلاستیکی در بسیاری از خیابانهای سیرجان بودیم. مثلا در خیابان شریعتی و برای جلوگیری از ورود خودروها از خیابان فردوسی به کوچهی بهزیستی -که حرکتی خلاف جهت جریان روان ترافیک به سمت میدان شهرداری بود- استفاده از این بلوکهای پلاستیکی ضروری مینمود.
از آنجا که قاعدتا نصب نمونهی بتونی و سیمانی برای بلوکگذاری وسط خیابانها برای شهرداری هزینهبر است، توقع میرفت پیش از نصب جدید این موارد همهی جوانب آن بررسی شده باشد. گرچه در شورای شهر نیز اعضا چیزی از این موضوع نگفتند و انتقادی نیز شنیده نشد.
به هرحال هرچند این طرحها به منظور برقراری نظم و امنیت ترافیکی شهرستان تصویب میشود و نصب این جداکنندهها مانع سبقتهای غیرمجاز و تصادفهای شاخ به شاخ خواهد شد و همچنین از گردش به چپ و دور زدن در مکانهای خطرناک نیز جلوگیری میکند و از دیگر کاربردهای آن مانع شدن برای پارک دوبل و جلوگیری از بند آمدن راه و بروز ترافیک است.
اما به نظر میرسد نصب این دوربرگردانها علاوه بر جلب نظرات مثبت بازخوردهای منفی نیز در بین همشهریان داشته است. آسیب و شکستن و جا به جایی این دوربرگردانها با وجود بتونی بودن، درست چند روز بعد از نصب آنها نشان می دهد که بسیاری از رانندگان ناخواسته از روی اینها رد شده اند یا به آنها برخورد کردهاند و انگار روند فرسایش و تخریب این جداکنندهها خیلی زودتر از موعد آغاز شده است!
حالا این چه نوع اصلاح هندسی است که با هزینه صورت گرفته و عمر کوتاهی داشته و دوام چندانی نیافته است؟
آیا ممکن نبود همزمان با نصب و پیچ کردن بلوکهای سیمانی به آسفالت خیابان و جدولگذاری سر چهارراه سپاه، شب نما و تابلو و علامتی چیزی نیز به آنان متصل میکردند تا شب هنگام رانندگان متوجه این بلوکهای سیمانی بشوند؟
یکی از همشهریان دربارهی این موضوع گزارش می دهد که خود به چشم دیده شبهنگام در خیابان وحید ماشینی متوجه این بلوکها نشده و ناخواسته به روی این بلوکگذاریها رفته و هم لاستیک خود ماشین ترکیده و بدنهی ماشین ضربه دیده و هم این بلوکها را از حالت منظم خودشان درآورده و از جا کَنده است! این درحالی بود که دو روز از نصب اینها در خیابان وحید نگذشته بود!
همشهری دیگری نیز در مورد جدولگذاری سه گوش در چهارراه سپاه میگوید: جدا از اینکه علامت و شب نما و چیزی که برق بزند و اینها را در دیدرس رانندگان قرار بدهد، وجود ندارد، مشکل دیگر این است که به نظر می رسد این بلوکگذاری به منظور تفکیک، بسیار زمخت و بدسلیقه انجام شده است به این معنی که جدول گذاری با پهنای اندک و کم عرض و ظریف از کار درنیامده تا فضای زیادی از خیابان و چهارراهی را که مشکل ترافیک دارد، اشغال نکند.
در همین باره روابط عمومی شهرداری سیرجان موضوع گفت: نصب این جداکنندهها دستور شورای ترافیک بوده و شهرداری تنها مجری است اما نصب شبنما روی این جداکنندههای خیابانی و علائم دیگر در دستور کار شهرداری است. او از شهروندان خواست به منظور کاهش حوادث و رفع ترافیک و همچنین به علت بالا بودن هزینهی این دوربرگردانها در حفظ آن کوشا باشند و با شهرداری همکاری کنند.