یکشنبه, 16 تیر 1404
 
 

شماره 843 مورخ 4 تیر 1404

 
 
 
 
 
 

 مشکلات ریز و درشت حفاری‌های تمام نشدنی امان مردم را بریده؛
شهر را به فاضلاب کشیدید!
همین چند ماه پیش بود که شورانشینان به مردم ساده و زودباور سیرجان وعده‌ی سر خرمن می‌دادند که مردم صبور باشید که چند ماه دیگر طرح فاضلاب تمام می‌شود و از این کند و کاری ها راحت می‌شوید. با اینکه مشخص بود این حرف ها جنبه ی اقناعی برای افکار عمومی دارد و قصد آرام کردن جو عمومی انگیزه‌ی پشت آن است. زیرا از طرفی مردم به شدت از این اوضاع زیر و رو شدن شهر خسته شده‌اند و از طرف دیگر خود شورایی ها از اول و وقتی وعده می‌دادند هم می‌دانستند که به این زودی ها از شر حفاری‌ها راحت نمی‌شویم.

چرا راحت نمی‌شویم؟! چون فقط حفاری مسیرهای اصلی فاضلاب تمام شده (تازه اگر واقعا تمام شده باشد) و هزاران هزار انشعاب هنوز قرار است در کوچه و خیابان به این مسیر اصلی متصل شوند.
انشعاباتی که اتصال‌شان معنی ئی جز کندن و حفر کردن و خاک بیرون ریختن و گرد و غبار تولید کردن و باز چاله را مدتی رها کردن و مشکل تراشی در عبور و مرور پیاده و سواره ندارد.
این واقعیتی بود که شورا قصد پنهان کردنش را از افکار عمومی داشت تا شاید با گذشت یک مدت از میزان کلافگی مردم کاسته شود به این خیال که مردم رفته رفته به این وضع عادت کنند.
حال آنکه دقیقا برعکس مردم عادت نمی‌کنند. مگر می‌شود آدم به مسدود شدن معابر و اخلال در عبور و مرور عادت کند؟ مردم کلافه‌تر می‌شوند. چنان که شده اند. حالا هم که با نزدیک شدن شب عید خیابان ها و کوچه پس کوچه‌ها شلوغ تر و پرترددتر می‌شوند، بر میزان این کلافگی سیرجانی‌ها افزوده هم می‌شود.
حالا شورا چه کار می‌تواند بکند؟ جلوی اجرای طرح را در ادامه بگیرد؟ نشدنی است. نه قدرتش را دارد و نه کار درستی به نظر می‌رسد. قبل از این همه هزینه تراشی برای شهر و معادن، می‌بایست از آغاز شدن چنین طرحی جلوگیری شود که نشد. الان دیگر خیلی دیر شده. یک سری بحث های دیرهنگام که در شورای شهر می‌شود مثلا اعضا از ترافیک تراشی و زیر و رو شدن شهر به این شدت گلایه دارند و یا می‌پرسند آیا حذف چاه های خانگی به فرونشست شهر در آینده دامن نمی‌زند یا اینکه هزینه‌ی وصل شدن به فاضلاب با کیست، معادن یا مردم؟ این چیزها دیگر برای طرح شدن در شورای شهر دیر شده است. تقصیر این شورا هم نیست. در شورای قبلی می‌بایست بررسی می‌شد که نشد.
حالا این شورا چه کار کند؟ یک دروغ شیرین دیگر به مردم بگوید؟
نه.
 تنها کاری که مردم از نمایندگان خودشان در پارلمان محلی می‌خواهند، پیگیری شتاب در کمیت کار از سوی شرکت کاریز و تحویل گرفتن کیفی کار توسط شهرداری است.
یعنی الان شورا باید پیگیر کار شرکت پیمانکار حفاری فاضلاب باشد با این دستورالعمل که انتخاب فصل و موعد حفاری در هر گذر بنا بر مطالعه‌ی بهترین زمان ممکن باشد که به ترافیک کمتری بربخورد. مثلا یک خیابان یا کوچه که در آن مدرسه هست می‌تواند در فصل تابستان حفاری شود و..
سرعت کار از آن هم مهمتر است. اینکه هفته ها بگذرد و یک حفاری انجام شده به سرانجام نرسد، برای مردم چیزی جز خستگی و خشم و کلافگی به همراه نمی آورد. به ویژه برای اهالی و ساکنان منطقه ای که حفاری شده.
شورا باید به نمایندگی از افکار عمومی همشهریان، به پیمانکار پروژه فشار بیاورد که کار را زودتر جمع کند.
موضوع دیگر کیفیت کار است. فقط زود جمع کردن مهم نیست. با کیفیت به اتمام رسیدن خیلی مهم تر است که دوباره نیاز نباشد طرحی که اجرا شده و جمع شده به منطقه ای برگردد.
 این باعث تولید یاس از شرایط عمران شهری در مردم می‌شود. یعنی چه که حفاری تمام شده و رفته اما با گذشت مدت ها هنوز چاله هایش پر نشده و مردم و ماشین های‌شان جا به جا باید بیفتند در یک مسیر ناهموار سنگلاخی و سرسام بگیرند و خسارت ببینند؟!
این که نمی شود.
بدتر از آن اینکه بارها دیده شده که یک خیابان مرمت شده و روکش شده و شهرداری آن را از پیمانکار تحویل گرفته است اما بعد دوباره دچار فرونشست شده و کانال پر شده و آسفالت شده فروکش کرده است؟
یا خیابانی که قبلش کانال فاضلاب از آنجا رد شده و بعدها شهرداری آسفالتش کرده اما باز به خاطر قصوری در نوع حفاری، باز خیابان زیر و رو شده و هزینه ی مالی و زمانی روی دست شهر انداخته که شهرداری حتما باید خسارت بگیرد.
این چیزهای ساده شهری مثل سیرجان را تبدیل به محلی عذاب آور برای زندگی کرده است.
مشخص هم نیست تا چند سال دیگر این شرایط ادامه داشته باشد و باید تحمل کرد. چاره ای هم نیست. اما فقط هم نباید مردم را دعوت به تحمل کرد به این بهانه که اجرای فاضلاب به نفع شهر است.
باید از مسوولان اجرای پروژه هم خواست دست به کار شوند.
اگر مشکل نیرو دارند، چند پیمانکار دیگر مشارکت کنند. اگر مشکل در بودجه و قیمت مصوب موادی مثل قیر و این چیزهاست، بهتر است معادن برای جبران هزینه های کسری بودجه وارد گود شوند. نمی شود که یک شهر را با ندانم کاری به چاه و چاله انداخت و بعد مثل براداران یوسف گذاشت و رفت!
ما در عجبیم که این آقایی که زمانی مدعی نماینده مجلس شدن بود و الان در راس شرکت پیمانکار حفاری است، آیا طرح و برنامه اش برای نمایندگی هم همین طور ا... بختکی و قضا قورتکی بود؟!

ضمیمه این شماره